ELOGIO DEL SANTO ROSARIO POR EUGENIO D'ORS


Ofrecemos, en catalán primero y luego traducido al castellano, una glosa de nuestro querido Eugenio d'Ors que viene muy a propósito para este Mes de María: Elogio del Rosario. Esperamos que sea para provecho espiritual del lector y anime a éste a rezar la poderosa oración del Santo Rosario.

ELOGI DEL SANT ROSARI


"Ahir vespre vaig retre visita a la casa d'un estimat amic. -Jo, a n'aquest amic, no el veia d'estona. En l'entremig, moltes coses li són advingudes. La vida l'ha treballat durament. Ell s'ha tornat home, s'ha casat, és pare, ha triat decididament un ofici i labora amb empenta. Les obres de ses mans se veuen i toquen al carrer. Ha encès una llar, vora la qual la vida és forta, plena de sentit, perquè ja hi han ocorregut aquestes dues coses profundes que són una mort i una naixença. Vull dir que la pasta humana, fluixa en ell i informe tres anys endarrera, ja ha estat modelada per mestratge i obra, a mitges, del destí i de l'albir, i ja pren un contorn enèrgic d'escultura característica...

"-El resultat és que mon amic, que, en els dies de llavors, sabia acontentar-se amb una vaga religiositat estética, i, en fet de pietat, no sortia de Huysmans o d'Ernest Hello, ahir, quan jo vaig ser a veure'l, ja passaba l'oració del Rosari, i la dirigia, en la vetlla domèstica, al front de la família i servents.

"Admirable oració, el Rosari! En cap més com en ella triomfa l'íntim esperit del Classicisme -aquell que no sabría agotar-se en una evocació erudita determinada,-sinó qui és capaç de donar en tot temps valor a tota vida, per la sobirania normal i continuada de la Voluntat... -El Rosari és la Repetició feta pregàri. Es el rés de l'insistir i del recomençar. Es el ritme sever. És l'eloqüència de la simetria. Correspon, dins l'art, amb l'excelsa puresa de les línies, nues, amb les escalinates i columnates, amb la monocromia, amb la matemàtica ordenació -que les ànimes vulgars troben freda, però on les ánimes escollides endevinen i ressenten la passió foguejanta.-Correspon, en l'activitat mental, dins el mètode científic, que normalitza la curiositat, escalonant els esforços en la successió dels jorns i dels dematins. Correspon, dins la vida civil, amb l'essència mateixa de la Civilitat, que dignifica i sublima, per la renovació constanta de l'ideal, les plenituds de l'acció. Correspon per fi, dins del ple existir de l'home, amb la Quotidianeïtad, la Santa Quoidianeïtat, on les grans obres se compleixen... -I així l'oració del Rosari vol dir l'estat espiritual anti-romàntic per excel-lència. La seva altíssima significació, dins una ética humana, estriba en què Madame Bovary no el sabria resar.

"Mademe Bovary, en un moment determinat, podria resar quealsevulla oració curta. ¿Quin esperit -els esperits febles mésque els altres- no té un moment de lirisme místic, no és capaç de manifestar activament una íntima religiositat, durant uns minuts? - Però el Rosari, no. El Sant Rosari, oració llarga i monòtona, no és per a un diletant: i un filistí la resa malament, sense calor, l'esperit absent, o adormit o inexistent... -Cal, per a ben resar el Rosari, ésser capàç de mantenir l'esperit entusiàstic en la repetició.. Cal ésser un home moral; és a dir -(tornant sempre a la terminologia lluminosa de Sören Kierkegaard)- "un home"."

En la fotografía: Imposición a Eugenio d'Ors de la Beca de Colegial de Honor del Colegio Mayor «Santa María», de Madrid. 24-XI-1953.

VERSIÓN EN CASTELLANO

ELOGIO DEL SANTO ROSARIO

"Ayer noche fui a rendir visita a la casa de un querido amigo. Yo, a este amigo, no lo veía desde hacía tiempo. En ese tiempo, muchas cosas le han pasado. La vida lo ha trabajado duramente. Se ha hecho un hombre, se ha casado, es padre, ha elegido decididamente un oficio y trabaja con vigor. Lo que sus manos laboran se ve y se toca en la calle. Ha encendido un hogar, a cuya lumbre la vida es fuerte, llena de sentido, porque ya han ocurrido estas dos cosas profundas que son una muerte y un nacimiento. Quiero decir que la masa humana, hace tres años sin formar y floja en él, cobra un contorno enérgico de robusta escultura.

"-El resultado es que mi amigo, que, en los días de antaño, sabía contentarse con una huera religiosidad estética, y, en vida de piedad, no salía de Huysmans o de Ernest Hello, ayer, cuando fui a verlo, era la hora del rezo del Rosario, y mi amigo lo dirigía, en la vigilia del hogar, al frente de la familia y la servidumbre.

"¡Admirable oración, el Rosario! En ninguna otra como en ella triunfa el íntimo espíritu del clasicismo -aquel que no sabría agotarse en una evocación erudita determinada, sino que es capaz de dar en todo tiempo valor a toda vida, por la soberanía normal y continuada de la Voluntad... -El Rosario es la repetición hecha rezo. Es el rezo del insistir y del recomenzar. Es el ritmo severo. Es la elocuencia de la simetría. Corresponde, en el arte, con la excelsa pureza de las líneas, desnudas, con las escalinatas y columnatas, con la monocromía, con el orden matemático -que las almas vulgares encuentran frío, pero donde las almas escogidas adivinan y templan la fogosa pasión. Corresponde, en la actividad mental, dentro del método científico, que normaliza la curiosidad, escalonando los esfuerzos en la sucesión de las noches de vigilia y las mañanas. Corresponde, en la vida civil, con la misma esencia de la Civilidad, que dignifica y sublima, por la renovación constanste del ideal, la plenitudes de la acción. Corresopnde por fin, dentro del pleno vivir del hombre, con la Cotidianidad, la Santa Cotidianidad, donde las grandes obras se cumplen... -Y así la oración del Rosario significa el estado espiritual anti-romántico por excelencia. Su altísima signficación, dentre de una ética humana, consiste en que Madame Bovary no lo sabría rezar.

"Madame Bovary, en un momento determinado, podría rezar cualquier oración corta. ¿Qué espíritu -los espíritus débiles más que los demás- no tiene un momento de lirismo místico, no es capaz de manifestar activamente una íntima religiosidad, durante unos minutos? -Pero el Rosario, no. El Santo Rosario, oración larga y monótona, no es para un diletante: y un filisteo la reza mal, sin calor, con el espíritu ausente, o dormido o inexistente... -Para bien rezar el Rosario, hay que ser capaz de mantener el espíritu entusiasta en la repetición... Hay que ser un hombre moral, es decir (volviendo siempre a la terminología luminosa de Sören Kierkegaard), "un hombre".

Eugenio d'Ors, "Glosari", 7-XII-1909.

La traducción es nuestra, así que si hay algún error quedamos a disposición de la buena voluntad de los lectores catalanohablantes. Gracias.

Maestro Gelimer

LIBRO DE HORAS Y HORA DE LIBROS