El Casal Antoni Sala i Font commemora el vint-i-cinquè aniversari d'un «Festival de solidaritat amb els i les Patriotes Catalans», que fou celebrat a Badalona el 13 de febrer de 1981 amb la consigna «Tots contra la por!». L'acte està convocat dilluns vinent a les vuit del vespre al local del CASiF (Riera d'en Matamoros, 103).
L'acte, titulat «Avui com ahir, tots i totes contra la por!», comptarà amb la presència d'Andreu Solsona, aleshores director de l'Escola Gitanjali de Badalona (on treballaben algunes de les persones detingudes), de Rosa Naval, víctima d'aquelles detencions i llavors mestra del Gitanjali, i de Carles Sastre, militant de l'organització armada independentista Exèrcit Popular Català (EPOCA), precedent de Terra Lliure, les dues ja dissoltes, a la qual organització van ser acusades de pertànyer les persones detingudes fa vint-i-cinc anys.
Amb aquests tres ponents es farà un repàs històric del context en què es vivia el període de les detencions i del festival solidari (1980-1981) que, segons els organitzadors, presenta «preocupants similituds, amb l'actual ofensiva anticatalana per part de la dreta espanyola d'una banda, i com a altra cara de la mateixa moneda, l'enèssima traïció dels líders, plens de renúncies, mesells per vocació davant les agressions que patim com a nació i com a treballadors i treballadores».
El festival que dilluns es commemora va ser presentat per Andreu Solsona al pavelló de La Plana i va consistir en un recital de poesia i cançó, a càrrec de la Universitat Lliure de Teatre de Barcelona i els cantants Ovidi Montllor, Marina Rossell, Joan Isaac i Feliu Formosa. Es va celebrar en solidaritat amb unes detencions practicades el 14 d'octubre de 1980 sobre deu persones acusades de pertànyer a l'Exèrcit Popular Català (EPOCA).
EPOCA, una organització armada d’alliberament nacional, ja dissolta, va començar a ser coneguda arran de fets com la mort, el 9 de maig de 1977, de Josep M. Bultó (industrial de l'empresa Cros, SA i un dels membres més influents de la burgesia catalana), i de l'execució el gener de 1978 a Barcelona de Joaquim Viola (ex-alcalde franquista de Barcelona i conegut perquè va entrar amb les tropes de Franco quan hi hagué l'ocupació de Barcelona l'any 1939).
Francesc Xavier Barberà, Joan Casas, Concepció Duran, Ferran Jabardo, Antoní Massaguer, Rosa Naval (amb el testimoni de la qual comptarà l'acte de dilluns vinent), Abel Rebollo, Ramon Subirats, Dolors Tubau i Maria Tubau foren les deu persones detingudes l’octubre de 1980 i van patir diferent sort per causa de l'administració de justícia espanyola. D'aquestes persones, Joan Casas, Concepció Duran, Rosa Naval i Maria Tubau eren alliberades després d'entre 8 i 10 dies de detenció.
Xavier Barberà, Ferran Jabardo, Antoní Massaguer, Abel Rebollo i Dolors Tubau foren empresonats i van ser coneguts a partir de llavors com els inculpats pel cas «Batista i Roca» del qual els tres primers en van sortir condemnats. Posteriorment, l'Estat espanyol va ser condemnat pel Tribunal Internacional de Drets Humans d'Estrasburg a repetir el procés perquè «no va comptar amb les garanties mínimes» i també a pagar-los indemnitzacions per «privació de llibertat injustificable» i el «dany moral provocat». Finalment, en una repetició del procés en van ser absolts.
LOS ASESINOS NO PUEDEN TENER HOMENAJES¡¡¡¡¡
Marcadores