La 'superagent' literària Carme Balcells reclama al conseller Mascarell, en rebre el premi Montblanc, que es "recuperi la integritat hispànica"

I si no, "Viva España"Eva Piquer
"Tornem a recuperar la nostra integritat hispànica, perquè si no sortiré al carrer a cridar viva España". Vet aquí la peculiar demanda que va fer ahir la superagent literària Carme Balcells a l'encara conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Balcells va deixar anar aquestes paraules en un to distès, al final de l'acte de concessió del premi Montblanc a la Mujer 2006, que es va celebrar al migdia al Palau de la Música Catalana. Mascarell, que acabava de fer un elogi merescudíssim de l'agent, es va mostrar tan sorprès com la resta d'assistents, i li va donar a entendre que s'estava equivocant d'interlocutor.

Dit això, la cerimònia es va donar per liquidada i no se'n va parlar més. Al pica-pica posterior a peu dret, el principal tema de conversa va ser, com en qualsevol acte cultural des de fa dies, la identitat del futur titular de Cultura i Comunicació, una conselleria que ara dependrà justament d'Esquerra Republicana de Catalunya.

"Carme Balcells ha tingut l'ambició de posar la literatura catalana al costat de les millors literatures del món. Ha posat com ningú Barcelona en el mapa de les ciutats literàries", va observar Mascarell. "Si pogués, et declararia bé col·lectiu d'interès nacional", va afegir. Potser la referència concreta a la literatura catalana va desagradar l'agent de Gabo (i de tants altres), i la va empènyer a reclamar una "integritat hispànica" suposadament perduda.

Carme Balcells (Santa Fe de Segarra, 1930), que sempre ha estat cara de veure, últimament s'ha deixat fotografiar més que mai. Fa dos mesos va rebre la Creu de Sant Jordi. El desembre del 2005 va ser investida doctora honoris causa per la UAB. Sis mesos enrere, coincidint amb l'equador de l'Any del Llibre i la Lectura, l'agent havia trencat el seu silenci llegendari en una festa al Palau de la Música, el mateix escenari que ahir la va veure recollir el premi Montblanc.

"Porto tota la vida fent de monja i ara, vinga, a fer d'estrella", es mig queixava Balcells ahir. Els periodistes gràfics semblava que volguessin acumular en un dia totes les fotos que aquesta dona no s'ha deixat fer al llarg de gairebé mig segle de trajectòria professional. Mentre els flaixos no paraven, ella anava saludant els autors (Eduardo Mendoza, Juan Marsé, Isabel-Clara Simó), els editors (Josep Maria Castellet, Pilar Beltran, Oriol Castanys, Joaquim Palau...) i les companyes d'ofici com Anna Soler-Pont, la comissària de Frankfurt 2007, que reconeix Carme Balcells com "la mare espiritual de totes les agents del país".

www.avui.cat
11/nov/2006