Búsqueda avanzada de temas en el foro

Resultados 1 al 2 de 2
Honores2Víctor
 • 2 Mensaje de Hyeronimus

Tema: La pèrdua del català autèntic

 1. #1
  Avatar de Hyeronimus
  Hyeronimus está desconectado Miembro Respetado
  Fecha de ingreso
  16 ene, 07
  Mensajes
  20,824
  Post Thanks / Like

  La pèrdua del català autèntic

  La pèrdua del català autèntic


  Tots hem sentit a dir als capitostos del nacionalisme català que la nació catalana és mil·lenària, que vam perdre la independència del país l'any 1714, que des de llavors l'hem volgut recuperar i fins i tot que amb la immigració castellanoparlant del segle XX s'ha pretès esborrar la nostra llengua i la nostra identitat.

  La realitat, tanmateix, és ben diferent: abans de ser catalans ja erem hispans, el nostre poble mai ha estat deslligat de la resta de la Península (fins i tot quan només hi havia uns comptats autònoms que no rebien el nom de Catalunya i sí de Marca Hispànica), i el que vam perdre van ser uns furs que segellaven la nostra pertinença a la gloriosa Monarquia Catòlica d'Espanya, de la qual formàvem part, units a la resta d'espanyols, per sobre de tot, pel Tron i l'Altar. La malhaurada pèrdua d'aquests furs com a conseqüència d'una guerra civil i dinàstica espanyola no va suposar, tot i així, un menyscabament al nostre sentiment de pertinença a Espanya, i mai va arrelar el separatisme a Catalunya durant el segle XVIII ni el segle XIX, quan es configuraven la majoria dels estats-nació liberals d'Europa i Amèrica. Per contra, vam reafirmar la nostra espanyolitat en guerra sense quarter contra el francès impiu, que ens volia imposar els valors de la Revolució. Fou la guerra més crua i heroica que hem patit mai com a catalans, però d'aquesta contesa el separatisme gairebé mai en parla, perquè qualsevol historiador sap que va ser una guerra lliurada per defensar la Religió catòlica, la independència d'Espanya i el Rei legítim. I aquesta mena de guerres (que en vam tenir més d'una) no serveix per a la mitologia del nacionalisme català.

  Pel que fa a la llengua catalana, la realitat és que al començament del segle XX, coincidint amb l'expansió del nacionalisme (d'arrel liberal i burgesa, mai carlina com falsament es diu), ens van robar el català autèntic, el que havien parlat els nostres avantpassats durant segles, i ens van donar gat per llebre amb l'artificial català pompeufabrenc, que és gairebé l'únic que coneixem avui al Principat. Amb l'excusa de "parlar bé", vam deixar de parlar com els nostres pares, com demostren les següents línies d'un article aparegut el 1921 en el butlletí de la Societat Econòmica d'Amics del País de Girona (la negreta és nostra):
  «(...) Pod dir-se que'l català feia cents anys que estava invait, dominat pel castellà. En el segle passat que fou en el que s'inicià el desvetllament per a la reivindicació de la nostra llengua, estava aquesta tant corrompuda que no extranya gens que'ls de la ribera contraria de l'Ebre titllessin de dialecte a la nostra parla. Llegeixi's qualsevol periòdic o llibre escrit en català de la centuria passada i es veurà la tristor que causa l'admissió de paraules netament castellanes, com són: hasta, luego, antes, decoro, bueno, medianía, socorro, colmo, pues, etz., etz., paraules totes elles avui proscrites de tota escriptura. Tant sols s'usen avui en el llenguatge més vulgar. I no parlem de la ortografia que s'estilava i que cada escriptor estenia, sense que donés el braç a tòrcer, uns per raons poc poderoses i altres per rebequeria.
  Les h eren posades a dojo sense atenir-se a la etimología; les t eren suprimides en la majoria de les terminacions en que ès obligat posar-les-hi. L'article lo àdhuc en els casos que no era en sentit neutre, era tant comú que no's concebia canviar-lo per el. La ny no es coneixia o al menys no tenía el valor de ñ i aquesta substituía a aquella veient-se escrita la paraula añ, aixís, amb tot i el mal efecte que produeix. Els apòstrofs no cal dir que es posaven al revés. La preposició i era era escrita sempre amb y. Les terminacions en plural amb a. Per x era utilitzada la ch. No més s'usava l'accent agut. Per q s'aplicava la c. En fi, el nostre idioma era tant diferent del d'avui que aquells escritors antics dirien que hem avançat massa.
  Tant corrompuda estava la nostra llengua i plena de barbarismes i de mots forasters, que no era acceptat dir segell ni a reveure sense que totes les mirades deixessin de convergir a la persona que les hagués pronunciades com eixides d'algú titllat de ceva. I per sort aquesta ceva s'ha anat extenent poc a poc i avui ja no fa riure a ningú. (...)»

  És a dir, a més de canviar l'article lo/los (que no era dialectal, sinò que l'utilitzava tothom a Catalunya), ens van treure els castellanismes (uns castellanismes que, segons Pompeu Fabra, «infestaven» el català) i ens van imposar gal·licismes foranis. Per fer-nos una idea de com parlaven realment els nostres avantpassats, podem llegir aquest opuscle de 1833: Conversa entre un pagés y lo Sr. Rector sobre indulgencias y butllas.

  Joaquim Casas i Carbó, col·laborador de la revista L'Avenç amb Pompeu Fabra, arribaria a descriure en un article anomenat Estudis sobre la llengua parlada (L'Avenç, 31/05/1891) el seu pla de crear una llengua catalana fortament enfrontada al castellà, que hauria de rebre préstecs lingüístics de qualsevol llengua romànica excepte del castellà, tot afirmant (p. 148):

  «Que cadahú escrigui en la varietat viva de català que millor sentí y més li agradi, enriquintla, depurantla, completantla, perfeccionantla, amb els elements assimilables de la llengua antiga, amb els elements que siguin assimilables de las llenguas contemporanias germanas, del provençal, del frances, de l'italià, del portugues, de totas ellas menos del castellà, perquè precisament d'aquest últim últim idioma el català n'hà de fer un treball de desassimilació, de desintegració dels pocs elements pertorbadors que d'ell se n'hi han introduit. Penso que seguint aquestas corrents el català potser arribarà a tenir un desenrotllament esclatant, esplèndit, floreixent, qu'el posaràn al nivell de las demés grands llenguas europeas.»

  Els tradicionalistes, com a regionalistes i amants de la nostra terra, sempre vam defensar l'ús i coneixement del català, i un dels primers pensadors carlins, el frare Magí Ferrer, ja va fer un diccionari català-castellà l'any 1836 (molt abans que el liberal esquerrà Valentí Almirall inventés l'anomenat catalanisme polític). Un altre exemple n'és el mallorquí mossèn Antoni Maria Alcover, tradicionalista integrista i enemic del separatisme, qui el 1900 va començar el famós diccionari català-valencià-balear. Alcover s'oposà fermament a la gramàtica de Pompeu Fabra i, segons recull Jesús Laínz Fernández en la seva obra Desde Santurce a Bizancio: El poder nacionalizador de las palabras (p. 405), va arribar a dir:

  «Fabra es uno de los gramáticos más funestos que haya tenido jamás la lengua catalana. Cuando apareció por primera vez capitaneando la tropa desbocada y repelente de L'Avenç ya rompió escandalosamente la liga que formaban los amantes de la lengua catalana, promoviendo disputas, luchas y odios encarnizadísimos, pretendiendo imponer una ortografía exótica, pedantesca, y toda una ciencia gramatical como si hasta ese momento nadie en el mundo hubiese sabido nada de la lengua catalana (...). Él es la causa de todas las riñas y luchas que las normas ortográficas hicieron estallar en el campo catalanista respecto de la ortografía y la depuración de la lengua, creando un estado de violencia entre los combatientes que Dios sabe el mal que ha hecho a la lengua catalana, pondiéndola en ridículo, haciendo de ella una bandera de separatismo y de odio contra España

  Com mostra Laínz Fernández, fora del camp tradicionalista Fabra també va rebre els dicteris d'altres opositors com Miquel i Planas, que el va qualificar de "Gran Mogol Filològich", "dictador en materies lingüístiques a Catalunya" i "malehit reventador de llengües". Moltes altres veus, entre elles figures destacades de la Renaixensa com Francesc Carreras i Candi, Jaume Collell i Bancells i Josep Pin i Soler, es van alçar contra la reforma de l'Institut d'Estudis Catalans, per considerar-la un atac contra la veritable llengua catalana, atac que van batejar com a «Decret de Nova Planta Lingüística».

  Desafortunadament, però, els carlins acabaríem caient també en la trampa "purificadora", com mostra, per exemple, el fet que algunes de les capçaleres més populars de la nostra premsa, com Lo Crit d'Espanya (1889-1892) o Lo Mestre Titas (1897-1900), reapareguessin, anys després, com El Crit d'Espanya (1920-1921) i El Mestre Titas (1910-1911).


  Veient com vam deixar que ens canviessin la nostra llengua per una altra suposadament "més pura", però menys nostra, encara ens sorprèn el blaverisme i l'oposició de tants valencians, balears i aragonesos orientals —que lògicament no volen deixar de parlar com parlen— a una artificial unitat de la llengua?

  Els puristes podran estar satisfets havent-nos llegat expresions franceses com a reveure, mentre que hem perdut les salutacions genuïnament catalanes com Déu vos guard! Casualitat o part del pla de secularització i descristianització del nostre poble? No en va, els carlins sempre hem considerat els liberals com el que són, successors dels traidors afrancesats, amics dels invasors contra els qui fa dos segles vam lluitar a mort els catalans i tots els espanyols per la nostra Tradició.  La Tradició de Catalunya  Rodrigo y raolbo dieron el Víctor.

 2. #2
  Avatar de Valmadian
  Valmadian está desconectado Miembro tradicionalista
  Fecha de ingreso
  23 oct, 06
  Ubicación
  Buscando mi Patria, pero no la encuentro.
  Mensajes
  10,951
  Post Thanks / Like

  Re: La pèrdua del català autèntic

  Libros antiguos y de colección en IberLibro
  Y ésta es una muestra de los resultados, júzguese el grado de supina idiocia a la que cualquier mindundi con cuatro monedas en el bolsillo puede llegar. El artículo no tiene desperdicio, si es que se posee suficiente paciencia ante tamaña inmundicia moral e intelectual. Lo gordo del asunto, en realidad lo grave, es que este sujeto, esta basura siga teniendo estos medios abiertos para seguir enfangando los nombres de España y Cataluña. Este fulano tendría que estar en prisión o en el exilio y con todos sus bienes embargados, pero, el tendero de la esquina haciendo política de construcción de toda una nación nada menos, en nombre de todos los catalanes, cuya mayoría ha demostrado ser contraria a semejante delirio de analfabetos, en contra de la Historia, y en contra del resto de la nación que sólo tiene otros cuarenta millones más. Ellos, los vendegarbanzos, diciendo insensateces sin cuento, mientras que la gente realmente preparada sin medio al que acudir.

  Que todos tomen nota para no comprar ni una bolsa de sal de sus marcas, ni una.

  EN EL PROGRAMA 'LA ISLA DE ROBINSON' (EL PUNT AVUI TELEVISIÓN)

  La televisión del dueño de los supermercados Spar y 'El Punt Avui': "España ya no pinta nada"

  Los delirios de Vicent Partal: “La Unión Europa está apoyando la violencia activa y pasiva contra los catalanes”

  JF Lamata, 14 de noviembre de 2017 a las 08:55


  2017 03 27 L illa de Robinson

  PERIODISMO | TV

  El director de Vilaweb llamó ‘mafiosa’ a Caixabank sin que ello le impida ser el tertuliano estrella de un programa patrocinado precisamente por la Caixabank.

  El Canal Catalá fue una cadena de televisión de línea editorial independentista catalana creada por el empresario italiano Nicola Pedrazzoli, ex directivo de Mediaset con el apoyo de su padrino político, el alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, condenado por corrupción por el caso Mercurio y que tenía como programa estrella ‘Catalunya Opina', la tertulia del fraile Carlos Fuentes, que se grababa en los estudios Mediapark de Barcelona, propiedad de Jaume Roures.

  Quebrado y en la ruina, fue adquirido por Joaquim Vidal, dueño de los supermercados Valvi y Spar, que lo redenominó EPA+ (El Punt Avuí Televisión), por su periódico separatista del mismo nombre. Y en vez de 'Catalunya Opina' tenemos 'L'Illa de Robinson'. --El dueño de Spar y Valvi, agitador oficial del separatismo a cambio de un pastizal--


  Su presentador, Igor Llongueras, se ha profesionalizado en el victimismo desde hace años, disfrutaba con su sección "España nos ama" que consistía en sacar a cualquier tarado de turno diciendo algo que sonara despectivo contra algún elemento catalán para poder defender "¿veís? ¡España nos odia!".

  En 'La Isla de Robinson' del lunes 13 de noviembre 2017 Llongeras, tras el anuncio de Caixabank, que patrocina el espacio, suelta su editorial contra el inminente proceso electoral:

  "Unas elecciones que no son normales, no podemos olvidarlas. Han sido convocadas por el presidente español (...) Con el gobierno legítimo en prisión o el exilio y con amenazas a la presidenta del Parlament".

  El retrato de una España oscura aparece desde el primer minuto, Llongueras no pierde el tiempo calificando a España de "represiva y violenta" y termina citando por sus nombres como quien habla de un hermano, a los políticos encarcelados "Oriol, Dolors, Jordi, Carles, Joaquim, Raúl, Meritxel... os queremos a todos en casa, con nosotros".


  Y acto seguido aparece otra vez el logo de CaixaBank con lo que cualquier diría que Llongeras pretendía que su editorial pareciera el editorial del banco.

  Carlos Fuentes intentaba traer a tertulianos de distintas ideologías (por ahí pasaron Montse Suárez, Graciano Palomo o Luis Balcarce, por poner tres ejemplos), pero con Llongeras ni pluralidad ni pamplinas, cinco indepes en un mesa, todos con el lacito bien vistoso y, listos, a echar pestes contra España: ahí Jaume Marfany, Montse Castellá, Agustí Carles y Vicent Partal.

  Partal dirige el muy subvencionado diario digital independentista Vilaweb y simultanea su presencia en tertulias de TV3 con las de ‘La Isla de Robinson'. Si en su última intervención en TV3 ya se le notó fuera sí asegurando que el estado propio catalán, la república catalana, ya era un hecho, el lunes en el programa de Llongeras ya se desató del todo. --Los digitales del odio que alimentaron el golpe separatista y que se hicieron de oro con el 'procés'--

  "Represión salvaje de España..."

  Vicent Partal elogió la presencia multitudinaria en la manifestación indepe del 11 de noviembre 2017 dado que, según él "estamos en un momento de represión salvaje por parte de España, los ciudadanos eran conscientes de que estamos viviendo en una represión durísima".

  Y no paró de repetir que todos los que fueron a esa concentración evidenciaban el apoyo a la nuevo Estado catalán proclamado (qué curioso, porque por ahí andaban todos los de los Comunes y se supone que ellos no están con el independentismo).

  "La República está ya proclamada y el único que puede tirarla es el Parlamento de Catalunya, España ya no pinta nada (...) Es verdad que no tenemos el control de la administración, porque el Govern no había previsto tanta violencia por parte de España"

  "España es represora y agresora de Catalunya..."

  Todos los tertulianos insistían en que la independencia de Cataluña ya era un hecho. "La separación ya se ha hecho efectiva. Hemos roto definitivamente con el Estado español", dijo Agustí Carles, al que nadie debe haber dicho que, según Carme Forcadell no se proclamó nada y que todo aquello fue simbólico. "¡La República ya está proclamada!", repetía una y otra vez Partal.

  Lo complicado para los tertulianos de 'La Isla' era cómo comentar las declaraciones de Puigdemont a un periódico Bélgica planteando que quizá el independentismo tenía que hacer autocrítica, lo cual indignaba a estos ‘independientes' periodistas.

  Montse Castellá: "Se ha de hacer autocrítica, pero difícilmente se pueden hacer mejor cuando tienes una España represora y agresora, con un árbitro comprado (...) Es necesaria la autocrítica. Pero no creo que se haya engañado a nadie. (...) Pero ya es muy sintomático que el único que esté haciendo autocrítica sea aquel que no ha sido violento"

  Vicent Partal: "Esa es una de las claves. Ahora resultará que la culpa la tendremos nosotros, que ya es el colmo".
  "...Violencia activa y masiva contra los catalanes..."


  Fue en ese momento cuando Partal se vino arriba y aseguró que, en contra de los que piensan que el independentismo había ido improvisando sin tener hecho lo necesario para una independencia real, que sus héroes de Junts pel Sí tenían de verdad la independencia efectiva preparada pero el malvado Gobierno se lo impidió:

  Vicent Partal: "Sobre si el Gobierno estaba preparado. De que estamos hablando. Las estructuras del nuevo Estado estaban preparadas. Habríamos entrado en una nueva etapa republicana con toda normalidad si no se hubiera producida una situación que la consejera Ponsati definió claramente como una situación de guerra. (...)

  Esta guerra no se podía prever, era increíble pensar que la Unión Europea y el Partido Socialista permitirían una guerra. Y esa es la gran sorpresa de lo que pasa. Que la autocrítica tenga que ser por parte de los que tenían una estructura preparada, porque se encontraron con una situación impensable.

  ¡Porque era impensable! ¡No era factible pensar que la Unión Europea y el Partido Socialista darían su apoyo a la violencia activa y masiva contra la población de Cataluña. Pensar eso y decir que los del Govern son los que tienen que hacer autocrítica. Yo creo que no".
  Él lo tiene claro... España es una nación represora, cualquier día de estos dirá que España es nazi y mete a los catalanes en campos de concentración. Pero ya que estamos... ¿El Sr. Partal no debería hacer autocrítica? Por ejemplo a si es cohernete que después de que llamara ‘mafiosa' a CaixaBank por cambiar de sede social y sacarla de Cataluña, ahora cobre de una tertulia patrocinada por esa entidad a la que llamó mafiosa.

  Hay otras tertulias si se quiere evitar la de El Punt Avuí+TV, está por ejemplo la de 8TV donde también este lunes 13 tenían otra tertulia victimista conducida por Jordi Armenteras. (autor de la célebre cita de "a los partidos que sacan la bandera de España les va bien hacer política contra Cataluña para ganar votos").

  En la tertulia estaba la ex consejera del PSC, Montserrat Tura, que abandonó la formación para aliarse con los ‘indepes', salía por ahí diciendo que España era incapaz de entender los anhelos de libertad de Catalunya "España es incapaz de entender a Catalunya".

  España además de ser tratada como racista anticatalana y ladrona, según los de ‘El Punt Avuí' es además ignorantes, según la tertulia de 8TV que, por cierto, también patrocina CaixaBank... ¿Cuál será el próximo insulto para España?

  La televisión del dueño de los supermercados Spar y 'El Punt Avui': "España ya no pinta nada" | Periodista Digital
  Última edición por Valmadian; 14/11/2017 a las 12:36
  "He ahí la tragedia. Europa hechura de Cristo, está desenfocada con relación a Cristo. Su problema es específicamente teológico, por más que queramos disimularlo. La llamada interna y milenaria del alma europea choca con una realidad artificial anticristiana. El europeo se siente a disgusto, se siente angustiado. Adivina y presiente en esa angustia el problema del ser o no ser.

  <<He ahí la tragedia. España hechura de Cristo, está desenfocada con relación a Cristo. Su problema es específicamente teológico, por más que queramos disimularlo. La llamada interna y milenaria del alma española choca con una realidad artificial anticristiana. El español se siente a disgusto, se siente angustiado. Adivina y presiente en esa angustia el problema del ser o no ser.>>

  Hemos superado el racionalismo, frío y estéril, por el tormentoso irracionalismo y han caído por tierra los tres grandes dogmas de un insobornable europeísmo: las eternas verdades del cristianismo, los valores morales del humanismo y la potencialidad histórica de la cultura europea, es decir, de la cultura, pues hoy por hoy no existe más cultura que la nuestra.

  Ante tamaña destrucción quedan libres las fuerzas irracionales del instinto y del bruto deseo. El terreno está preparado para que germinen los misticismos comunitarios, los colectivismos de cualquier signo, irrefrenable tentación para el desilusionado europeo."

  En la hora crepuscular de Europa José Mª Alejandro, S.J. Colec. "Historia y Filosofía de la Ciencia". ESPASA CALPE, Madrid 1958, pág., 47


  Nada sin Dios

Información de tema

Usuarios viendo este tema

Actualmente hay 1 usuarios viendo este tema. (0 miembros y 1 visitantes)

Temas similares

 1. Miguel de Cervantes... català?
  Por Lo ferrer en el foro Catalunya
  Respuestas: 8
  Último mensaje: 21/10/2013, 00:42
 2. Obligats a apendre el Català
  Por Avellaneda en el foro Catalunya
  Respuestas: 10
  Último mensaje: 10/07/2009, 06:48
 3. El Catala a l´alguer
  Por CRUZADO en el foro Catalunya
  Respuestas: 3
  Último mensaje: 16/06/2009, 15:30
 4. Anglada a Ràdio Vic (en català)
  Por Arnau Jara en el foro Catalunya
  Respuestas: 0
  Último mensaje: 04/12/2007, 23:49
 5. Les preocupacions de l'independentisme català
  Por Lo ferrer en el foro Catalunya
  Respuestas: 3
  Último mensaje: 07/08/2007, 20:06

Permisos de publicación

 • No puedes crear nuevos temas
 • No puedes responder temas
 • No puedes subir archivos adjuntos
 • No puedes editar tus mensajes
 •