controlats · Un clan gitano vigila les obres de la comissaria dels Mossos del Prat

extorsió · Els clans acostumen a cobrar als empresaris a canvi de custodiar-los les construccions precedents · Ja van fer el mateix en una comissaria de Sants

Josep Ferrer

La convivència entre els Mossos d'Esquadra i els diferents clans gitanos que viuen al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat ha començat amb bon peu. Tots dos col·lectius ja han establert vincles. Si més no, un clan gitano dels que es dediquen a vigilar diverses construccions a l'àrea metropolitana de Barcelona també custodia a la nit les obres de la comissaria dels Mossos que s'està aixecant al Prat.

L'equipament policial s'està construint al barri de Sant Cosme, al costat de les dependències de la policia local i darrere el parc de bombers, a l'anomenada Illa Zero. La presència d'aquest clan és evident, ja que a la tanca que delimita el perímetre dels treballs i a la caseta d'obres de les eines i on es canvien els treballadors hi ha penjats dos cartells on es veu la bandera gitana, el nom d'una persona i dos números de telèfon mòbil. Aquest cartell és el distintiu que indica que aquesta obra està custodiada per un clan.

Fonts del departament d'Interior han assegurat que l'obra encara no els ha estat lliurada i que per tant la gestió dels treballs és responsabilitat de l'empresa constructora Sacyr, que no ha denunciat els fets a la policia. Sigui com sigui, és ben curiós que precisament els clans gitanos, famosos darrerament per haver extorquit empresaris a canvi de vigilar-los les obres, hagin aconseguit fer el mateix amb una que està destinada a aquells que han de protegir la seguretat de tots els ciutadans. A més es dóna la circumstància que a mitjans del mes d'octubre els Mossos d'Esquadra van dur a terme una operació contra una organització d'aquestes característiques coneguda com el clan de Los Manolos, a la qual es va acusar d'extorquir empresaris de la construcció per, suposadament, protegir-los de robatoris i danys a les obres.

Aquesta no és la primera comissaria que vigilen aquest tipus de clans, sinó que ja va passar el mateix amb la del barri barceloní de Sants. En el cas de la del Prat algunes fonts han indicat que Sacyr abona cada mes uns 1.800 euros per la custòdia i que, per aconseguir que l'empresa acceptés contractar aquest servei, a l'estiu algú va cremar una excavadora. Fonts de l'Ajuntament del Prat s'han mostrat sorpresos per la notícia, ja que habitualment fan retirar aquest tipus de cartells.

www.avui.cat