Búsqueda avanzada de temas en el foro

Resultados 1 al 4 de 4

Tema: Els catalans de Hitler

 1. #1
  Avatar de Donoso
  Donoso está desconectado Technica Impendi Nationi
  Fecha de ingreso
  06 mar, 05
  Ubicación
  Bellatrix Castilla
  Mensajes
  5,186
  Post Thanks / Like

  Els catalans de Hitler


  Els catalans de Hitler
  P.M.
  Els lligams entre el franquisme i el nazisme és un tema que encara està per esgotar en el camp de la recerca. El llibre de l’historiador Xavier Deulonder Els nazis a Catalunya (Llibres de l’Índex) dóna molta informació sobre un aspecte escabrós que esquitxa figures intocables de la cultura catalana, segons El Triangle.

  Segons l’autor, «Franco va ser una creació de Hitler. Sense el suport alemany no s’entén la victòria franquista, però tampoc la consolidació de Franco dins del seu bàndol». Deulonder creu que «s’ha volgut presentar Franco com un aliat forçat de Hitler. Alguns franquistes fins i tot han volgut presentar-se com aliadòfils en els anys de la Segona Guerra Mundial. La realitat és que parlar de franquistes aliadòfils és com fer-ho de cercles quadrats».

  La recerca de Deulonder inclou una anàlisi del tractament que feia la premsa catalana dels moments més importants de l’ascens dels nazis al poder, l’estudi de les associacions progermàniques que van proliferar a l’Estat espanyol després del triomf franquista, i de la trajectòria de diversos personatges afins a l’ideari nazifeixista.

  El cas de Vicens
  Una de les figures més sorprenents entre les que es van alinear amb el III Reich va ser Jaume Vicens Vives (Girona, 1910 - Lió, 1960), segons Xavier Deulonder. Qui després seria un dels grans noms de la nostra historiografia i una figura referencial del catalanisme, va cedir a l’ambient filonazi del començament dels anys quaranta.

  Deulonder aporta moltes dades de Vicens Vives, de qui recorda que fou expedientat pels franquistes el 1939. Molt aviat, però, Vicens es va integrar en l’ambient oficial. L’historiador va col•laborar a la revista Destino amb el pseudònim Lorenzo Guillén i és autor també del llibre España. Geopolítica del Estado y del Imperio, on són evidents les seves simpaties per la causa alemanya.

  Vicens es va integrar plenament en tota una colla d’intel•lectuals, opinadors i periodistes que van triomfar a la Barcelona de 1940. Eren entusiastes del règim franquista, tot i ser de procedències ideològiques diferents: excatalanistes com Carles Sentís, Manuel Brunet, Ramon Garriga, Ignasi Agustí, o monàrquics espanyolistes com Santiago Nadal, integristes com Jaume Ruiz Manent o falangistes com Joan Ramon Masoliver. Entre ells, alguns es van decantar, a més, per aplaudir les victòries del II Reich. Vicens era un d’aquests.

  Quan la guerra a Europa era més que una amenaça, el 15 de juliol de 1939, Vicens va escriure a Destino l’article Teoría del espacio vital, on donava arguments per a l’annexió del passadís de Danzig per part de la Wehrmacht.

  Vicens - Lorenzo Guillén va escriure vint-i-set articles a Destino sobre qüestions geopolítiques, un tema que l’apassionava. Hi denunciava la política d'Stalin, la diplomàcia dels Estats Units, elogiava la política d’Hongria d’acostar-se a Berlín i lloava una suposada superioritat alemanya i italiana en la tasca de colonitzar l’Àfrica.
  En la nova Europa que es construïa, Vicens hi veia un gran eix Espanya-Alemanya-Itàlia que lideraria el continent. La revista alemanya Zeitschrift für Geopolitik li va publicar un article en què Vicens afirmava: «Tercer Reich i Imperi [referint-se a l’espanyol]. Novament l’harmonia d’aquests noms mostra el creixent canvi espiritual i polític de l’Europa contemporània, el resultat del qual no pot ser cap altre que l’abandó dels sistemes politicoculturals que van triomfar el 1648 [amb la pau de Westfàlia]».

  En la mateixa línia, Vicens elogiarà un dels viatges de Serrano Suñer a Berlín: «El viaje triunfal a Alemania ha sido la ratificación rotunda de ese propósito y este deseo de la nación española, fiel exponente de un país dispuesto a recobrar en el mundo el puesto que por su historia le corresponde». Els seus articles en aquell temps eren d’un fanatisme que costa de creure, com quan escriu: «El Estado, ha dicho el mismo Führer de Alemania, no es más que una arma del pueblo; su coraza de protección; su espejo».

  Vicens, però, no va ser l’únic català destacat que es va adherir a la causa hitleriana. L’historiador Ferran Valls Taberner, que havia estat un dels grans intel•lectuals de la Lliga, també ho va fer. És conegut el seu article «La falsa ruta», de 15 de febrer de 1939, en què va abjurar del seu passat catalanista. Valls, però, va mostrar la seva fília progermànica fins a la seva mort, el 1942. Poc abans de morir, va visitar Alemanya, convidat pel Govern per fer conferències en diverses universitats. Després, va ser nomenat bibliotecari de l’Associació Hispanogermana, un niu de simpatitzants nazis.

  Eugeni d’Ors és un altre dels filonazis catalans destacats a l’igual que Martí de Riquer, l’únic d’aquestes persones que encara viu.

  Aunós, Bertran, Ungría...
  L’obra de Deulonder recorda molts altres catalans que van adherir-se al nazifeixisme. Alguns són poc coneguts, com Josep Ungría (Sant Gervasi de Cassoles, 1890 - Sant Sebastià, 1968). Ungría fou enviat a inspeccionar el front durant la Guerra Mundial per veure de prop els avenços dels seus amics nazis. Cap del Servei d’Informació Militar (el tenebrós SIM), una de les seves proeses va ser obrir durant la Guerra Civil la valisa diplomàtica del Regne Unit per comprovar si era usada per enviar informació al bàndol republicà.

  Josep Bertran i Musitu (Montpeller, 1875 - Barcelona, 1957), un dels principals col•laboradors de Francesc Cambó, va crear una xarxa d’espionatge durant la Guerra Civil. Va establir un lligam amb l’almirall Canaris, cap de l’espionatge alemany, que li va aportar l’ajut d’un equip de tècnics que realitzaven tasques de cartografia. Una feina, aquesta, molt útil per dur a terme bombardejos, com foren els casos del de Gernika i dels perpetrats contra Catalunya per l’aviació hitleriana. Amb el pas dels anys, es va distanciar del règim.

  El cas d’Eduard Aunós (Lleida, 1894 - Lausana, 1967) és semblant al de Valls i Taberner. Antic membre de la Lliga, on exercí de secretari de Cambó, Aunós se’n va distanciar, va trencar amb el catalanisme i finalment va arribar a ser ministre de Primo de Rivera i després de Franco. Aquest el va fer també ambaixador.

  Tot plegat, una colla poc recomanable en un capítol tràgic de la nostra història que donarà lloc a més recerca i que, gràcies a l’aportació de Xavier Deulonder, ara coneixem molt millor.
  Aquí corresponde hablar de aquella horrible y nunca bastante execrada y detestable libertad de la prensa, [...] la cual tienen algunos el atrevimiento de pedir y promover con gran clamoreo. Nos horrorizamos, Venerables Hermanos, al considerar cuánta extravagancia de doctrinas, o mejor, cuán estupenda monstruosidad de errores se difunden y siembran en todas partes por medio de innumerable muchedumbre de libros, opúsculos y escritos pequeños en verdad por razón del tamaño, pero grandes por su enormísima maldad, de los cuales vemos no sin muchas lágrimas que sale la maldición y que inunda toda la faz de la tierra.

  Encíclica Mirari Vos, Gregorio XVI


 2. #2
  Avatar de Donoso
  Donoso está desconectado Technica Impendi Nationi
  Fecha de ingreso
  06 mar, 05
  Ubicación
  Bellatrix Castilla
  Mensajes
  5,186
  Post Thanks / Like

  Re: Els catalans de Hitler

  No recomiendo a nadie el libro, aunque algunos de los nombres que aparecen son curiosos.
  Aquí corresponde hablar de aquella horrible y nunca bastante execrada y detestable libertad de la prensa, [...] la cual tienen algunos el atrevimiento de pedir y promover con gran clamoreo. Nos horrorizamos, Venerables Hermanos, al considerar cuánta extravagancia de doctrinas, o mejor, cuán estupenda monstruosidad de errores se difunden y siembran en todas partes por medio de innumerable muchedumbre de libros, opúsculos y escritos pequeños en verdad por razón del tamaño, pero grandes por su enormísima maldad, de los cuales vemos no sin muchas lágrimas que sale la maldición y que inunda toda la faz de la tierra.

  Encíclica Mirari Vos, Gregorio XVI


 3. #3
  Avatar de Valmadian
  Valmadian está desconectado Miembro tradicionalista
  Fecha de ingreso
  23 oct, 06
  Ubicación
  Buscando mi Patria, pero no la encuentro.
  Mensajes
  10,948
  Post Thanks / Like

  Re: Els catalans de Hitler

  Bueno, como toda exposición de algún tema o pasaje histórico, este no va a ser menos y también es discutible. Al estar redactado en catalán, para alguien que no lo habla, es doblemente trabajoso. Pero una parte si lo he podido comprender.

  Voy a cuestionar sólo dos puntos: primero, Franco nunca fue un "producto" de Hitler, y semejante ocurrencia del autor se demuestra que es errónea simplemente en el encuentro de Hendaya. Si fuera como dice, España hubiera entrado en guerra, y no que Franco se deshizo del otro con toda habilidad. Además, es desconocer la biografía y trayectoria de Franco. O sea, que éste fué lo que fue porque el cabo alemán lo estaba dirigiendo desde su casa... vamos, he visto muchas formas de descalificar al ¿dictador?, pero semejante afirmación, por muy argumentada que quiera estar es de las más burdas.

  Segundo, afirmar que hablar de "franquistas" aliadófilos es como hacerlo de la cuadratura del círculo, es añadir otra falsedad más. Si por franquistas entiende personas afectas al Régimen y en la línea de Serrano Suñer, puedo estar de acuerdo con el autor, pero si por "franquistas" se ha de entender a todo aquél que participó, apoyó, justificó, el franquismo, entonces no se ha enterado de la realidad. Y de esto, tengo pruebas hasta en mi propia familia, no me hace falta ir más lejos, y no hablo de sentir simpatías hacia un bando u otro que motivasen discusiones, hablo de un primo de mi madre que cayó en Rusia, y de otro pariente más directo todavía, que prefiero obviar, que realizaba tareas de información para la Embajada Británica, y ambos combatieron en el Bando Nacional. Por supuesto, las filias y las fobias también estuvieron presentes, como la bronca que se ganaron dos de mis tías paternas por parte de uno de sus hermanos, por el hecho de fotografiarse en San Sebastián con dos oficiales alemanes.

  Estas cuestiones que rebasan los hechos desnudos tal y como han sucedido, y se disfrazan de otros muchos factores, siempre conducirán inevitablemente a juicios morales o subjetivos dependientes de la propia mirada de cada autor o investigador.

 4. #4
  Avatar de Litus
  Litus está desconectado "El nombre de España, que hoy
  Fecha de ingreso
  11 may, 05
  Mensajes
  844
  Post Thanks / Like

  Re: Els catalans de Hitler

  Libros antiguos y de colección en IberLibro
  De lo que nada dicen es de los nazis separatistas o fascistas de Estat Català o del miembro de ERC Dencàs, que se autodenominaba fascista catalán, o de los desfiles Nazis de EC en Montjuich.
  "El nombre de España, que hoy abusivamente aplicamos al reino unido de Castilla, Aragón y Navarra, es un nombre de región, un nombre geografico, y Portugal es y será tierra española, aunque permanezca independiente por edades infinitas; es más, aunque Dios la desgaje del territorio peninsular, y la haga andar errante, como a Délos, en medio de las olas. No es posible romper los lazos de la historia y de la raza, no vuelven atrás los hechos ni se altera el curso de la civilización por divisiones políticas (siquiera eternamente), ni por voluntades humanas.
  Todavía en este siglo ha dicho Almeida-Garret, el poeta portugués por excelencia."Españoles somos y de españoles nos debemos preciar cuantos habitamos la península ibérica" .España y Portugal es tan absurdo como si dijéramos España y Catalunya. A tal extremo nos han traído los que llaman lengua española al castellano e incurren en otras aberraciones por el estilo."
  Marcelino Menéndez Pelayo.


Información de tema

Usuarios viendo este tema

Actualmente hay 1 usuarios viendo este tema. (0 miembros y 1 visitantes)

Temas similares

 1. Sancho III "el Mayor", un Rey pamplonés e hispano
  Por Lo ferrer en el foro Navarra
  Respuestas: 11
  Último mensaje: 17/08/2014, 23:26
 2. Apuntes Socieconómicos Hispanoamérica XVIII
  Por Ordóñez en el foro Hispanoamérica
  Respuestas: 4
  Último mensaje: 27/05/2011, 21:25
 3. Lo Que Significa Navarra (1)
  Por rey_brigo en el foro Navarra
  Respuestas: 2
  Último mensaje: 29/01/2009, 02:19
 4. Ante el 1º de Mayo, textos del Pensamiento Social Carlista
  Por Ordóñez en el foro Política y Sociedad
  Respuestas: 9
  Último mensaje: 15/05/2008, 17:43
 5. Spe Salvi
  Por Hyeronimus en el foro Religión
  Respuestas: 3
  Último mensaje: 04/12/2007, 11:40

Permisos de publicación

 • No puedes crear nuevos temas
 • No puedes responder temas
 • No puedes subir archivos adjuntos
 • No puedes editar tus mensajes
 •