Definida pel Banc Mundial com “l’abús de poder públic per al benefici privat”, la corrupció és un dels factors més importants que afecten la creació i la distribució de la riquesa

Madrid

Definida pel Banc Mundial com “l’abús de poder públic per al benefici privat”, la corrupció és un dels factors més importants que afecten la creació i la distribució de la riquesa. Segons dades revelades ahir durant una jornada organitzada per la fundació Ramón Areces, el valor anual dels suborns al món arriba al bilió de dòlars, el 3% del PIB global.

Pel professor de la Pompeu Fabra Juan José Ganuza, coordinador de la trobada, “la corrupció és la principal barrera que tenen els països pobres per desenvolupar-se”. En aquesta línia es va expressar Raymond Fisman, de la Columbia Business School, que creu que és un risc per al correcte funcionament de les institucions democràtiques.
Els experts participants en la reunió, que continua avui, van definir les dificultats per mesurar el grau de corrupció i van apuntar alguns mètodes enginyosos, com ara el seguiment de les cotitzacions de les companyies quan es deteriora la salut d’un dictador.

Tots els assistents van coincidir a destacar que “la lluita contra la corrupció s’ha de començar per una profunda tasca d’educació de la població, que intenti implantar una cultura de l’honestedat”. La prova que la cultura hi té a veure és el fet que el comportament dels alts càrrecs de l’ONU en relació amb les multes de trànsit reflecteix el grau de corrupció dels seus països d’origen.


http://www.avui.cat/article/economia/10980/suborns/son/pib/mundial.html