El 'premier' manté la contundència i pregunta als electors si volen ser governats pels còmplices de la pitjor dictadura de la història

El Cavaliere admet per primer cop la possibilitat d'una derrota

Redacció

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va tancar ahir la seva campanya electoral -no exempta de polèmica per la diversitat d'exabruptes llançats contra l'oposició i la judicatura- a Nàpols, demanant el vot a la classe mitjana per a les eleccions legislatives de demà diumenge i dilluns.
Davant més de 5.000 simpatitzants, el Cavaliere, acompanyat pels socis de coalició, va cridar els italians a acudir a les urnes per barrar el pas als "comunistes". "Diumenge escollim la Itàlia dels drets, de la tolerància, del respecte de tots, del benestar, i sobretot, una Itàlia que sap estimar", va dir Berlusconi a la plaça del Plebiscit de Nàpols.
El cap de governva tenir paraules molt dures per als seus rivals de la coalició de centreesquerra liderada per Romano Prodi i va preguntar als electors: "¿Voleu ser governats pels còmplices de la pitjor dictadura de la història, que ha tingut com a ídols Stalin, Lenin, Mao? ¿Voleu que el país el governin els comunistes i altermundialistes?".

"Estic al límit"
Malgrat la seva contundència verbal, Berlusconi va admetre obertament, per primera vegada en una entrevista al diari Oggi, la possibilitat d'una desfeta a les urnes. "Bé; si perdo, encara estaré al Parlament. Encara serem forts amb 270 diputats", va afirmar el polític italià. "Estic al límit de les meves forces", va assenyalar.
Un estudi del mes passat encarregat per la formació que lidera el Cavaliere, Força Itàlia, estima que si la participació supera el 82% guanyarà el centredreta, mentre que les últimes enquestes vaticinen una victòria de la coalició de centre-esquerra, la Unió, d'entre 3,5 i 5 punts.
En el seu últim dia de campanya, el líder de la Casa de les Llibertats va demanar el vot als que "han aconseguit alguna cosa en la vida i poden considerar-se burgesos, un component de la classe mitjana".
Paradoxalment, i després d'haver proferit tota mena d'insults durant la campanya, Berlusconi va al·ludir a la necessitat d'Itàlia de recuperar "l'autoritat moral" en política exterior, ja que "cada vegada se l'escolta menys". Berlusconi feia aquestes declaracions l'endemà d'haver fet una crida a l'ONU perquè enviï observadors internacionals a Itàlia per supervisar els comicis legislatius i després d'haver atacat durament els fiscals de Milà, titllant-los d'"infames i indignes". El mandatari italià va ratificar ahir aquests atacs mostrant-se "ultratjat pel fet que hi ha empleats de l'Estat que amb els diners dels ciutadans italians conspiren contra el premier, el govern i la imatge d'Itàlia".
Entre la galeria d'improperis que el Cavaliere ha llançat en la campanya destaca el seu "coglioni" (curts de gambals) adreçat als que no el votin, i la seva afirmació que a la Xina "bullien els nens per adobar els camps".
Mentrestant, en un nou revés al premier en vigílies electorals, el prestigiós setmanari The Economist, en un article editorial escrit sota el títol "Berlusconi, ja n'hi ha prou", cridava els italians a "canviar" el Cavaliere i votar pel centreesquerra de Romano Prodi.


www.avui.cat