Relleu del polèmic ministre amb l'Estatut enfilat i en ple alto el foc d'ETA PROCÉS El president blinda Interior i Defensa, on va Alonso, amb homes de confiança MÉS CANVIS Cabrera assumeix Educació
canvi al govern espanyol
Montse Oliva
La primera crisi de govern de l'era de José Luis Rodríguez Zapatero es va saldar ahir amb la sortida de l'executiu espanyol del polèmic ministre de Defensa, José Bono, i amb l'entrada d'un dels dirigents socialistes amb més poder dins de l'òrbita de la Moncloa, el portaveu del PSOE al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba. A partir d'ara, Bono s'allunyarà de l'activitat política, mentre que Rubalcaba serà l'encarregat de pilotar el procés de pau que s'enceta a partir de l'alto el foc d'ETA, assumint el ministeri d'Interior. La remodelació sorpresa ha afectat també el ministeri d'Educació. María Jesús San Segundo -que el dia anterior havia aconseguit aprovar la llei orgànica d'educació (LOE)- serà substituïda per Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo.
Control del CNI
Tot plegat, una carambola ministerial que segueix amb el traspàs amb l'actual ministre d'Interior, José Antonio Alonso, a la cartera de Defensa, en substitució de Bono. Les forces de seguretat, la política penitenciària i els serveis d'intel·ligència de l'Estat, el CNI -adscrit a Defensa- quedaran en mans de dos dels homes que inspiren més confiança a Zapatero: Rubalcaba, ministre amb Felipe González i home clau en la negociació de l'Estatut, i Alonso, un jurista lleonès vell amic del president.
I de retruc, el president espanyol aconsegueix que desaparegui del consell de ministres un dels seus principals detractors dins el govern: José Bono, el qual en cap moment no ha amagat el seu rebuig a l'Estatut i a bona part de les polítiques que ha dut a terme Zapatero en els dos primers anys de govern, que es compleixen aquest mes d'abril.
Tant és així que el gener passat, en un dels moments més àlgids de la discussió de l'Estatut entre l'executiu espanyol, el PSOE i els partits catalans i en plena guerra de la cúpula militar contra el text, Bono, un dels ministres més valorats a les enquestes, va deixar sobre la taula de Zapatero la seva carta de dimissió. Davant el dany que podria arribar a ocasionar-li la substitució, el president no va acceptar-la.
El va poder retenir unes setmanes fins que trobés la situació més oportuna per executar el relleu que li reclamava el polític manxec. Després que mesos enrere -coincidint amb l'arribada de l'Estatut al Congrés- Zapatero visqués les seves hores més baixes, ara el moment no pot ser més idoni: el text català -ja rebaixat- enfila la recta final al Senat i ETA declara un alto el foc permanent. Tornen hores dolces per al president però, també, li arriben temps delicats. És per això que no ha volgut deixar una situació incòmoda -la que assegurava sentir Bono al govern- oberta de forma permanent.
Els relleus van agafar per sorpresa gairebé a tothom, fins i tot bona part dels membres del consell de ministres que ahir a primera hora del matí s'havien reunit com és habitual cada divendres. Després de posar-ho en coneixement del seu gabinet, a les deu del matí Zapatero compareixia a la sala de premsa de la Moncloa per fer-ho públic.
Quedar-se al govern
El president espanyol va dedicar més d'un elogi a Bono, del qual va dir que si fos per ell podia haver-se quedat dins el seu govern, encara que no precisava en quin càrrec. I, en tot cas, Zapatero afegia que després del període d'inactivitat que el veterà dirigent manxec ha escollit, farà el que calgui per recuperar-lo més endavant per a la vida política.
Més tard, Bono insistiria que Zapatero li ha ofert "molt càrrecs", però que li ha arribat l'hora de substituir la "política" per la "vida"; és a dir, dedicar-se a la família. I en cap cas acceptava que s'estigui especulant amb un futur retorn a la política de cara a les eleccions del juny del 2007, ja sigui com a candidat a l'alcaldia o a la comunitat de Madrid, entre altres llocs on els rumors l'han volgut situar els darrers mesos.
Les lloances a Bono van ser repetides per la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, que va comparèixer després del consell de ministres al costat de l'encara titular de Defensa. No s'endú tanta glòria la titular d'Educació, María Jesús San Segundo. Zapatero afirma que la substitueix per iniciar una nova etapa al ministeri.
![]()
www.avui.cat
Marcadores