Patatús nacionalista: Santiago Matamoros cabalga en el epicentro de Barcelona
Les coses són com són, no com el nacionalisme vol que siguin.
Al bell mig de la plaça Sant Jaume
Dicen los nacionalistas que lo de “Espanya” no va con nosotros, que es un invento y una imposición de Franco y que no tiene nada que ver con nuestra historia y tradiciones.
Explica la tradició que Santiago, deixeble de Jesús, va arribar a Hispania entrant per la petita Barcino (el mot “Catalunya” no apareix fins el segle XII). A l´antiga Barcelona va predicar i va deixar record, i avui podem dir que Sant Jaume és el sant més vinculat amb la nostra ciutat. Santiago va continuar el seu camí cap a Caesaraugusta (Zaragoza) on se li va aparéixer la Mare de Déu sobre un pilar per confortar-lo. Més tard arribà al Finisterre i avui les seves despulles són a Compostela.
El fòrum romà de Barcino era al centre de la ciutat, al lloc on es creuaven les vies principals de la colònia romana: el Cardo (actuals carrer Llibreteria i del Call) i el Decumanus (actuals carrers Bisbe/Ciutat/Regomir). En aquest encreuament hi hagué també el temple d´August. Sembla ser que Santiago va predicar al fòrum dalt d´una pedra. Anys més tard, aquesta pedra va servir d´altar a l´església de Sant Jaume, edifici que des de l´època medieval ocupava el lloc de la plaça i que va donar-li nom. A la seva porxada es reunia el consell de la ciutat. La parròquia fou enderrocada el 1823 per tal d´obrir el carrer Ferran (anomenat així en honor a Ferràn VII) i la plaça tal com està configurada avui dia. L´actual església de Sant Jaume al carrer Ferran era abans la capella de la Trinitat.
Hoy la plaza de San Jaime es el centro político de Barcelona. En la esquina con la calle Ciudad se puede contemplar una gran hornacina con una estatua del santo montando el famoso caballo blanco y sosteniendo su estandarte. Es una obra de Manuel Fuxá y fue erigida en 1903 cuando la Caja de Ahorros y Monte de Piedad decidió poner su sede bajo la protección del santo.
Muy cerca, en la calle Fernando, otra imagen del santo adorna la ciudad. Sobre el pórtico de la capilla de San Jaime se encuentra una representación de Santiago Matamoros, cabalgando a lomos de su corcel sobre los infieles. Fue realizada por el escultor tortosino Ángel Santigosa y recuerda la aparición de Santiago en la batalla de Clavijo para auxiliar a las tropas cristianas frente a los feroces musulmanes.
Ja ho veuen: Hispania, Sant Jaume, el centre de la vila, Ferran VII, escultures del sant com arreu d´Espanya, fetes per la societat civil catalana…tot normal, com sempre, història viva de Barcelona, de Catalunya i d´Espanya, natural i sense imposicions, brollant del poble savi. Perquè el nacionalisme és cosa de polítics i funcionaris, aliena i artificial.
Avui també és festa a Catalunya: Visca Sant Jaume!
Patatús nacionalista: Santiago Matamoros cabalga en el epicentro de Barcelona «
Actualmente hay 1 usuarios viendo este tema. (0 miembros y 1 visitantes)
Marcadores