Búsqueda avanzada de temas en el foro

Resultados 1 al 6 de 6

Tema: Les falsedats dels símbols. El separatisme posat en evidència.

  1. #1
    Avatar de Tocagaytes
    Tocagaytes está desconectado Miembro graduado
    Fecha de ingreso
    30 ene, 09
    Mensajes
    44
    Post Thanks / Like

    Les falsedats dels símbols. El separatisme posat en evidència.

    "El separatisme es una malaltia tan vuitcentista com el nacionalisme i el centralisme. És una malura de la qual no cal gairebé preocupar- se; es va extingint tota sola, com un microbi que ha perdut la virulència... (...). No; res de separatisme. Hem viscut massa centúries junts, hem participat en massa empreses comunes – en massa desatres comuns també- perquè juguem a tornar a barrejar cartes. Hi ha massa trets comuns (...). Catalanitzar Catalunya no vol dir, per tant, restar alguna cosa d´Espanya. Vol dir fer l´Espanya gran, i fer-la digna d'incorporar-se, sense murmuris, reticències o reserves, a una gran Europa"

    L´autor del “Diccionario de Filosofía”, en Josep Ferrater i Mora, va deixar per la posteritat la contundent frase que encapçala aquest capítol. Ferrater, autor entre moltes altres obres, de “Les formes de la vida catalana”, afirma que Catalunya, com a crisol de races i de cultures que ha estat, ha de viure i pensar amb els tres mons de referència: l´hispanic, l´europeu i el Mediterrani; ell reivindicador del “seny” català i de la feina ben feta es per nosaltres un dels nostres més preclars referents politics i filosòfics en el sentit d´entendre el “ser” dels catalans. Desgraciadament el separatisme; i els seus companys antihispànics, els separadors; tenen avui en dia més protagonisme del que en Ferrater podria creure, però com tota malaltia del passat, esperem que s´estingueixi ràpidament.

    Els secessionistes, desprès de la desfeta del 1.898, tregueren pit e inventaren mites, gestos, símbols, emblemes i festes. S´arrelà una cultura romàntica anticastellana que es confongué amb un odi a lo espanyol, confonen ambdos termes de manera interesada i vergonyosa. Es rescatà de l´oblit tota la simbologia diferenciadora per tergiversar-lai en el decurs dels temps i s´inventaren de noves per remarcar que Catalunya era una illa issolada i deslligada de la influència hispana.

    Molts dels mites que es pariren a principis del segle XX foren sacralitzats per la República i tinguts com a dogma de fe pels antifranquistes que sorguiren en el post-franquisme; i tots ells beneïts pels nous manipuladors de la correcció política i santificats com a veritats absolutes pels tutors del pensament secesionista; i és en Jaume Vicens Vives qui es va referir; vers als que van mitificar un passat, moltes vegades falsejat o inventat; l´any 1935 en el seu escrit “La història no es crea, es refà”:

    "Les circunstàncies especials de la Renaixenca catalana afavoriren l'eclossió d'aquesta classe d'historiadors que amb llur entusiasme obriren els camins del coneixement del passat de Catalunya [...l. Pero no deu ser menys cert que la síntesi historica que elaboraren fou en extrem simplista -el bo degut als esforcos dels catalans, tot el dolent degut als malívols enemics nacionals- i en la seva major part fals, a vegades per oblit, descuranea o falta de temps, d'altres, per falsedat clara i manifesta".

    Ja no és la noble lluita de recuperar la llengua catalana que es desfermà en el temps primigenim de la Renaixença, sino que va començar una frenètica búsqueda identitaria sense por en caure en el ridícul més gran. I s´inventa i es crea la història, els mites, la nació independent. L´últim exemple d´invents a estat el trist afer del ruc o burro català. Símbol que s´escau molt bé pels nacionalistes separatistes, peró que mai representarà als catalans.

    Tot poble té com a fita principal la reivindicació dels seus orígens, doncs com dèiem anteriorment "qui perd els orígens per la identitat". El suposat Catalanisme dels separatistes necessita demostrar la seva pròpia gènesis, la singularitat de les seves característiques, allunyada de qualsevol contaminació de la història comuna espanyola, quan més diferent i estrany al cos comú espanyol millor, i no dubten en mentir, falsificar, manipular, enganyar. I ja sabem que les mentides repetides mil cops esdevenen una veritat. I avui en tenim moltes de veritats separatistes, de mentires separadores que de tot n´hi ha. I sobretot una, l´oasis català, l´únic lloc de l´estat on la gent s´estima i no s´insulta, lloc paradisiac on els catalans lliguem els porcs amb llonganisses.

    No hem de pretendre la gent hispanista de Catalunya fer una detallada exposició dels trets diferencials dels catalans, que per tots son prou conegudes, ni ens plantegem fer una relació dels fets més preclars que els separatistes identifiquen amb Catalunya, i que la major part d'ells són inventats o falsejats per tal de poder diferenciar-los d'altres pobles. El separatisme català, el que nega a Espanya com el que la ignora, ha buscat una justificació històrica a tota la imagineria que rodegen la seva ideologia, i quan han trobat el que li ha interessat ho ha manipulat fins a l'exageració; i tota idea, fet o personatge que no s'avingué a la seva mentalitat excloent de Catalunya, ha estat senzillament ignorat.

    I quins son els els trets diferencials en els que es reconeix ràpidament la catalanitat o que forma part de la cultura catalana? Doncs el pà amb tomàquet, la sardana, les habaneres, la barretina, els mossos d´esquadra, el vint-i-tres d´Abril amb la Rosa i el llibre, les espardenyes, les xiruques, el kumbaiàdeumeucumbaià, el viatjant català, el Barça, l´esglèsia catalana i és clar, l´oasis.

    Es a dir la nostra particular cultureta. Invents o destres manipulacions, per identificar-nos com a poble únic i distant dels altres pobles hispànics. Peró i si tots aquests símbols resulten que són inventats o tergiversats per tal de mostrar-nos com una exclusivitat, o una ínsula de baratària?, i si resulta que la falsificació de la nostra representació més excelsa està basada en una gran mentira?, i si descobrim que tota la cultureta imposada per ser un ver català, no es més que una gran estafa?.

    Es ben cert que tots els pobles s´han inventat els seus símbols, la cultura és un joc de símbols, de la qual participa no solament el cos social, o individual, sinó que a més constitueix l'origen del pensament, de les estructures i de les imatges dels processos mentals de la tribu o de la persona. Per això, tota cultura històrica és necessàriament "mítica" en els seus orígens, peró en la nostra terra s´han manipulat de tal manera que convé tenir-los ben clars per saber quin són aquests referents, que ens volen fer creure els seus inventors o redescubridors, i per saber destriar de forma curosa el grà de la palla i entendre els símbols en el seu context.

    Anem a pams. I comencem per la gastronomia.

    L´escudella amb la carn d´olla i el “Pà amb tomàquet”. I es que els separatistes, diuen, que la nostra gastronomia és tant diferent a la resta d´Espanya, i el pà amb tomàquet el més preclar símbol.

    Segons el diccionari gastronòmic d'en Nestor Luján, el primer cop que es cita a la literatura catalana el pa amb tomàquet es al 1884. Son uns versets de l'humorista i racista en Pompeu Gener, quan vivia a París.

    "Lo que menjarem certa nit és, pa amb oli amanit amb tomaca i n'ha fet moda Madama Adam que n'ha menjat. Judit Gautier molt li ha agradat fins la gran Sarah Bernhardt s'ha fet la llesca".

    Si al segle XIX ja es coneixia el tomàquet, semblaria que l'origen es anterior. I és que el tomàquet és un fruit originari d’Amèrica. En realitat la mateixa paraula tomàquet (tomatl) és d’origen nàhuatl, una llengua parlada durant l’imperi dels asteques i que encara avui parla més d’un milió de persones a Mèxic. Es a dir un fruit portat pels espanyols de les colònies. Peró la llegenda urbana del seu origen és molt més pertorbadora pels separatistes.

    Resulta que foren els murcians que feien el metro de Barcelona, qui per estobar el pà dur que els hi donaven per tot menjar, sucaven amb aquell fruit vermell, dels horts del voral del lloc de treball, el pà per tal de cruspir-lo ben tou. Si fins i tot un dels gurús del nou separatisme, com en Salvador Cardús, reconeix aquesta teoria com a certa¡¡

    El pà amb tomàquet un invent d´espanyols¡¡. Bé Murcians, peró alcapdavall espanyols¡¡.

    La sopa o escudella, rep el nom per metonimia de la caçola petita o vaixella anomenada “escudella”, com a plat d´origen pagès en que s´hi afegien tota mena de complements identic en els seus ingredients a altres plats “típics” propiament espanyols com son el “potaje andalúz”, “el cocido montañés”, “el cocido maragato”, o el “cocido madrileny”. Introduït pels jueus sefardites a tota Espanya amb el nom de “adafaina” i segons les costums “Koshers”; posteriorment els conversos al cristianisme, els marrans, introduïren la carn de porc per demostrar la seva nova fe. Però si hi ha un element propiament català, difícil de trobar en altres contrades d´Espanya, es la “pilota”, que segons Josep Plà al article “La Carn d´Olla”:

    No és necessari, em sembla, de descriure la carn d'olla catalana. El lector sap perfectament de què es tracta. És un plat la difusió del qual havia estat tan vasta, que ha perdut totalment la solemnitat. El nostre bullit conté, però, un element d'originalitat que no es troba en els altres. La pilota conté una sèrie d'elements picats i posteriorment consolidats d'una manera real però lleugerament flàccida. La pilota no té la forma de la pilota corrent, vull dir rodona; més aviat té una forma tubular allargada. La pilota agrada a la ciutadania”.

    Però aqui podem dir que la gastronomia catalana tingui, històricament grans divergències de les de la resta d´Espanya. L´Oli com element bàsic en la nostra cuina arreu de les espanyes es el factor d´unitat més important, i no podem deixar de sentir “l´oli” com una aportació cabdal a la nostra mena d´entendre la unitat hispana.

    El Nacionalisme separatista, buscant diferències de la resta d'Espanya, va trobar en un ball, fins les hores gairebé desconegut, el seu referent de diferenciació. No es podia acceptar que la jota de Lleida o les comarques de Tarragona esdevinguessin ball nacional. I tampoc el ball anomenat "L´Espanyolet" ja que el seu nom podria provocar equívocs, per això, es van re-inventar la Sardana.

    Fou l´andalús Josep Ventura (nascut a Alcalà la Real, província de Jaén, el 1817. Fill d'un comandament de l'exercit espanyol), més conegut avui com "Pep Ventura", qui modernitzà un ball molt antic (on la primera referència es troba a l´arxiu municipal d´Olot datat en un llibre manuscrit del 1.552 anomenat “Liber consulatus” –per demanar la seva prohibició per ball deshonest- però no trobem cap referència a la sardana durant el l´esplendor medieval català), i es considerat el pare de la Sardana (ball d'orígens pagans, que formant una rotllana i mirant el sol, el membres feien un cercle amb les mans agafades). Pep Ventura es formà al taller del militar espanyol Joan Llandrich, que a més de militar era el director de la Cobla de Figueres.

    José o Pep Ventura, va escriure més de 300 sardanes i algunes d'elles molt populars ( "Per tu plor", "El toc d'oració", etc.). Ara ja tenien el ball nacional.

    Les havaneres que té el seu origen durant el segle XIX en els mariners i emigrants retornats de Cuba que canten amb nostàlgia records d'aquella terra. Generalment s'interpretava a les tavernes.

    La havanera més coneguda i patriótica, es sens dubte, “El meu Avi”, escrita i musicada per en José Luis Ortega i Monasterio, i va ser cantada en públic per primera vegada a la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell el dissabte 1 de Juliol de l’any 1972 pel Grup “Cavall bernat”, grup que en formaven part gairabé tota la familia Ortega-Monasterio. Quan la sentim, no podem més que sentir com la pell sens posa de gallina i una emoció patriòtica ens envolta a tots. El cert es que en Ortega i Moasterio fou un militar de l´anomenada “Espanya Nacional”, democrata i fundador de l´UMD, de familia carlista, perico radical i nascut al Nord d´Espanya. Tot un contrasentit pels separatistes. Per nosaltres un home profundament hispànic que escriví el cant més bonic a Catalunya i a la heroïcitat dels militars espanyols del vaixell “Montserrat” (que canvià el nom en Ortega pel de “el Català”) i al seu capità, el gallec Deschamps que aconseguí desembarcar a Cuba a pesar de la hostilitat i la superioritat dels americans.

    L’ús de la barretina era general a tot Catalunya als S.XVIII i XIX, i va desaparèixer del nostre paisatge rural i valls pirinenques a finals del XIX. El primer document gràfic conegut de la barretina és del cartògraf mallorquí Jafuda Cresques, jueu convers que adoptà el nom cristià de Joan Ribes.

    Ferran I va dictar lleis obligant als jueus a portar una mena de barretina, i molta gent van deixar d’utilitzar-la per no ésser confosos per jueus. La barretina va esdevenir en símbol menyspruat pels catalans durant centuries, fins que el romanticisme el va rescatar de l´oblit.

    Però serà una poesia hispanista, qui donà llustre històric a la barretina catalana, la que dedicà n´Antoni de Bofarull el 1860 amb la seva poesia “La gorra vermella” dedicada als catalans que seguiren al General Prim i Prats:

    “A Deu gran Barcelona
    me n´vaig a Tetuan,
    si honra allí no guanyo
    no m´vulguis al tornar...

    Mes de una volta als reys
    de trenes y del garb
    lligats en les galeres
    dels heroes catalans
    he conduit á Espanya
    y per molts y molts anys
    lo tribut que pagaban
    os beys dels africans
    com a bossa segura
    dintre de mi he portat.

    No tingueu, nó, quimera
    si m´llensa aré á la mar
    sempre ha sigut amiga
    la mar del catala
    y á la gorra vermella
    mil glorias ha donat
    València pót be dirho
    y ans les Balears
    cuan ne tragué Don Jaume
    als servidors de Alá
    anant ab los Rogers
    qui só la Italia sap,
    y Córesga y Cerdenya
    encara recort grat
    conserveu d´aquelles sigles
    en que las vaig manar.

    No para aqui ma historia,
    mes lluny jo he dominat
    que l´sol del oriente
    me coroná ab sos raigs,
    enelei l´casquet del grech
    del turch lo rich turban
    per la gorra vermella
    quedaren esquinsats
    ¿y que diréu del Bruch?
    la Fransa m´ho dirá...

    Del viscalá a la boina
    veyen vermellejar
    la gorra catalana
    saudó li fará
    pus que los dos son signe
    de antigas llibertats
    no us faci a ningu a llastima
    que es mon color de sang
    y encara que en sang medi
    no sere bruta mai...

    Ab ells aniren luego
    cap dalt a Montserrat
    sota l´ginoll la gorra
    que no s´doblega may
    postrat ab sa estimada
    veureu en lo lloch sant,
    y l´que salva la Verge
    de espós dara´les més.

    A Deu siau, patricis
    Company, a Deu siau;
    D´Espanya l´lleó espera
    Deixeu-nos, donchs anar¡
    Cuant banderas no quedin
    La gorra s´alsará
    Y ans que abaixarse el moro
    Ab ella caurá l´cap”.

    Catalans amb barretina, catalans hispanistes, la història dels catalans amb les barretines conqueriren Balears, València.

    Com no tenien milícia, ni policia, ni uniformes, els nacionalistes separatistes veren tenir que inventar-se una institució catalana que esdevingués la tropa catalana. Es va rescatar de l'oblit un cos odiat per molts catalans, els Mossos d'Esquadra.

    La victòria de les tropes borbòniques sobre els austricistes catalans el 1714, comportà l'ensorrament de totes les institucions catalanes (Consell de Cent, Diputació General, els braços, la cort i la "Coronela", entre d'altres) amb el decret de Nova Planta. Per evitar desmans a les zones rurals, els felipistes o botiflers crearen un grup policíac anomenat Mossos d'Esquadra, que dirigit pel batlle de Valls, Pere Anton Veciana i Vila (Sarral 1677 botifler i felipista), es dedicaren a perseguí i ajusticiar a tots els austricistes o Miquelets que caigueren a les seves mans.

    No hi ha dubte de l´origen borbònic del cos, tot i la negació que de la seva pròpia història s´intenta fer de forma oficial a través de la seva pàgina web, però la història es la que es, i Nuria Sales retrata al llibre “Història dels Mossos d´Esquadra” qui foren i que va representar aquest cos:

    “L´origen de les esquadres és tan filipista com el seu fundador: a la guerra de successió s´anomenaven esquadres les partides de paisans armats filipistes.”

    Els colors dels mossos (blau i vermell) pertanyen als de la corona francesa, que com relata Sales: “A traves de les èpoques, queden com a constant en l´uniforme dels mossos d´esquadra els colors blau i vermell –colors borbònics-, el gambeto i la curiosa barreja d´espardenyes i barret de copa”.

    Contradicció, batibull d´idees, tot sembla que està agafat amb pinses, i que els nacionalistes volen construïr el país barrejant les idees d´un cantó i d´un altre, a tort i a dret, sense pudor de manipular-ho tot i fer un garbuig de conceptes pseudo-històrics per tal d´estar sotmeses al seu dictat més desvergonyit.

    Manuel Milà i Fontanals, personatge cabdal de la Renaixença, va recollir en el libre “Romancer Català” una poesia popular titulada “Expedició a Portugal” en que parla de la vestimenta dels Mossos i la seva indiscutible vinculació hispana:

    “Barcelona ciutat gran, bandera n´hi ha parada
    bandera de foc i sang, que es senyal de guerra mala,
    Som soldats
    Som soldats del Rei d´Espanya
    Som soldats.
    No serà tan mala, no, com el Rei l´ha cridada
    A barcelona anirem, minyons, a sentar-ne plaça,
    uniforme portarem, per servir al rei d´Espanya:
    espardenya blava al peu, veta fins a mitja cama,
    el arret engalonat, com a mossos de l´esquadra.”

    Els Mossos d´Esquadra van existir fins a l'any 1868, en què el general Prim, català e hispanista, va decretar la dissolució de les Esquadres de Catalunya, basat en que la Guàrdia Civil era pagada per l'Estat mentre que els Mossos eren pagats pels ajuntaments i per les diputacions provincials, però principalment pel caràcter borbònic que des de sempre havia tingut el cos. L'any 1876 retorna la monarquia borbònica amb Alfons XII, i el cos es reinstaura únicament a Barcelona, ja que les diputacions provincials de Girona, Tarragona i Lleida no volen fer-se càrrec del seu manteniment. Despreciats pels catalanistes, especialment per la gent de la Mancomunitat encapçalats per en Prat de la Riba.

    Amb la proclamació de la Republica, els mossos d´esquadra mostraren el seu rebuig degut a la seva històrica fidelitat monàrquica, excepte el capità de les esquadres de La Garriga, n´Escofet, que es guanyà, amb la traïdoria als seus caps, el comandament de les esquadres i va fer perdonar el pecat original espanyol i botifler de les esquadres. Amb la restauració de la Generalitat Republicana, depengueren del Govern català. Ja tenim soldats.

    Nosaltres, com es evident, volem manifestar el nostre respecte més absolut vers el cos dels Mossos d´Esquadra, però volem deixar patent que la seva gènesis és hispana, car doncs va neixer i es va desenvolupar com a força monàrquica i espanyola.

    “Si voleu valents de mena
    Anau ab los catalans,
    Sobretot los de l´Esquadra
    Sobre tot los xichs de Valls”.

    El vint-i-tres d´Abril, diada de Sant Jordi, la festa catalana per autonomàsia de la Rosa i l Llibre, cel.lebrada a casa nostra des de sempre. Des de sempre?. Joan Amades, al seu Costumari Català, explica que “Sant Jordi va gaudir de molta veneració i popularitat universal durant els temps medievals, precisament quan Catalunya es trobava en el seu apogeu”. El rei Pere I va anomenar Sant Jordi patró de la cavalleria i noblesa catalana per agrair que només en invocar-lo, els infidels fossin abatuts.

    La Generalitat de Catalunya va consagrar a Sant Jordi; aquest sant era d´origen cristià de Siria i de nom Gurgus; com a patró de la màxima institució catalana l'any 1456, en temps d'Alfons el Magnànim. L'hàbit blanc amb una creu vermella, apareix com a signe distintiu de l'orde militar de Sant Jordi d'Alfama cap al segle XIII. La cel.lebració popular va pendre certa importància amb la Reniaxença. Però l´esclat popular de la festa no vindrà fins els anys 30 del passat segle XX. La llegenda de la rosa arranca de Montblanc, amb la lluita d´un caballer contra el drac, i de la sang d aquest brollar un ram de roses, La tradició de regalar la rosa no té un origen gaire clar, hi ha alguns historiadors que creuen prové de la Fira dels Enamorats que es celebrava a Barcelona cap al segle XV i se sap que, en aquella època, a les senyoretes se'ls regalaven roses a la sortida de missa el dia de Sant Jordi. Segons explica Joan Amades al Costumari Català, les primeres referències de la Fira de les Roses que es celebrava al pati del Palau de la Generalitat daten de 1840: “Era qualificada de fira dels enamorats perquè hi anaven les parelles de promesos, els nuvis, els acabats de casar... Era costum que ells firessin llurs companyes amb un ram de roses

    La elecció del día 23 d´abril com el día del llibre i la Rosa, procedeix de la coincidencia de la mort dels escritors Miguel de Cervantes, William Shakespeare i d´en Garcilaso de la Vega. La idea original va ser promoguda per l´escriptor valencià, afincat a Barcelona, en Vicent Clavel Andrés. En Clavel era un editor i politic hispanista, fundador de la “Editorial Cervantes” a València i president de la “Cámara Oficial del libro de Barcelona” que fou l´institució impulsora de la festa. A la “Memoria” de la Cámara barcelonesa de 1923, es recolleix la iniciativa de Vicente Clavel, la de de crear un “Día del libro español”, escollint primer la data del 7 d´Octubre, dia que es pensava com a neixament d´en Cervantes, però es canvià al final pel 23 d´Abril. La memoria de la Cambra de Barcelona, diu:

    "Día del Libro Español. Otra iniciativa de nuestro, celoso compañero don Vicente Clavel: dedicar un día de cada año a celebrar la Fiesta del Libro Español. Este modélico proyecto pasó a estudio de la correspondiente ponencia y está pendiente de decisión."

    El Rei Alfonso XIII va firmar un Reial Decret el 6 de febrer de 1926 en el que s´instaurava oficialment “la Fiesta del Libro Espanyol” i tots els seus articles foren redactats per en Vicent Clavel, en que es celebraría en la data de la mort dels escriptors, i en especial d´en Cervantes. La idea d´en Clavel de la cel.lebració del dia del llibre espanyol va tenir una gran resposta a Barcelona a partir de 1930, especialment promogudes pel ministre Català Eduard Aunós i amb l´ampar del dictador Primo de Ribera, i coincidint amb el patró de Catalunya, Sant Jordi, la festa anà prenent volada popular, afegint-hi la rosa que ha esdevingut el nostre símbol d´amor vers les persones estimades.

    El 1876 es fundà la primera societat excursionista (" Associació Catalanista d'Excursions Científiques"), sense cap fonament esportiu però si exclusivament polític. El terme "científic" i patriòtic del grup així ho evidencia. El 1878 es creà l'Associació d'Excursions Catalanes i posteriorment totes dues es fusionaren en el centre Excursionista de Catalunya (CEC). D'aquesta manera, es comença a anar d'excursió, a anar a "la terra", a la Catalunya catalana, i començà a estendre's una visió romàntica e idíl·lica d'una terra perfecta, i el nacionalisme mitificà muntanyes i serralades. Desprès vindrien els llibertadors de Catalunya amb les seves velles xiruques, i la “flama del Canigó”.

    Els castellers. L'origen dels castells deriva d'uns quadres o representacions catòliques, en les Processons de la Mare de Déu de la Salut, i que posteriorment derivaren en balls populars, anomenats Balls de Valencians (que eren coneguts com Moixiganga i Muixeranga) i que al final de la seva ballada s'aixecava una figura, anomenada la torre. Aquests balls valencians tenien una representativitat religiosa i estàn documentats a la vila d´Algemesí (al sud de la Comunitat Valenciana). A Catalunya es documenten primer a Bràfim, i el 1857 es te constància de la seva existència a Valls amb el nom de “xiquets” (com a derivació del terme “valencians” en que es feia referència al seu origen hispànic). La tradició catalana fermamanet lligada a altres contrades hispanes, mentres el nacionalisme separatista manipula el seu origen, cercant un inici milenari i pagà que s´endinsa en la foscor dels temps.


    La Flama del Canigó és el símbol de la unitat dels separatistes, amb el que s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà, i cada any el 23 de juny el foc surt, per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà repartir-lo per totes les terres catalanes. La idea va nèixer a la Catalunya Nord, l’any 1955, de la mà de Francesc Pujades, que es va inspirar en el poema de Verdaguer "Canigó", i va tenir la iniciativa d'encendre el primer foc des del cim del Canigó. Aquest costum d´encendre les fogueres de Sant Joan amb la flama del foc que s'encenia al Canigó es va popularitzar molt a la Catalunya Nord, i l'any 1966 la iniciativa va travessar, la frontera. Una “tradició” moderna que els separatistes enalteixen per fer una reivindicació dels anomenats “Paisos Catalans”.

    Les xiruques i els xirucaires o més coneguts com a Xiruqueros-Kumbaiàs va ser una subespècie de l’excursionista, que es va desenvolupar en la dècada dels seixantes i va tenir una gran expansió en la dècada següent i servir perque la ideologia del nacionalisme excloent i visionari, junt amb una mena de religió que es practicava aleshores, entre Catòlica i llibertaria (a través de grups com els escoltes, Hora-3 i altres) refermés una visió nacionalista i d´esquerres entre les futures elits de Catalunya.

    La conjunció copulativa “i” que separa els cognoms. El nacionalisme ha trobat un altre element separador amb la inclusió de la conjunció “i” entre els cognoms a Catalunya. Quina gran mentira, doncs la col·locació de la lletra "i" entre el cognom i el co-cognom com es fa actualment en català, és un costum d'origen castellà mal aplicat a Catalunya, tot va començar durant el segle XIV quan van ser les famílies nobles o seminobles catalanes les que van començar a imitar aquest costum practicat des de feia temps per la noblesa castellana. Així que de català no en te res el posar-se la “i” copulativa entre els cognoms.

    L´hereu i la Pubilla. Es una figura jurídica única que contempla el Dret Foral Català. Figura tradicional de Catalunya, que ha estat criticada perquè l’explotació quedava a mans d’un dels fills i els altres no tenien altres béns que la seva pròpia capacitat de treball, i que te ben poc a veure amb la vissió igualitària de les esquerres. Molts partien en busca d’altres possibilitats, emigraven i són els iniciadors de la industrialització i el comerç. És així com Catalunya ha mantingut l’explotació agrària, alhora que els cabalers (paraula que procedeix de “cabal” o diners) han anat forjant un món de progrés que ha eclipsat la figura de l’hereu. L’hereu era aquell que es quedava amb la terra i els béns d’explotació, no exempt, però, de la responsabilitat de tenir cura dels pares i dels germans que no fessin una opció de deixar la casa pairal.

    Amb la dèria separadora, s´han inventat recentment nou símbols, entre ells destaca l´Ase català, o també conegut com “El Ruc de la Floresta” desprès de judicis patètics per la propietat intelectual de l´invent del pobre ruc, animal que ens volen identificar amb el tarannà català en contraposició al brau, el símbol que els espanyols han pres com a identificatiu de país.

    El brau, animal noble a alhora salvatge, es alié a la cultura catalana segons la nova directriu que els secesionistes s´han inventat, bestia inexistent que els dolents espanyols han creat per tal de matar-la en un espectacle plé de sang i xuleria, amb crueldat extrema i vessania, espectacle a perseguir i oblidar perque segons ells mai els catalans hem tingut res a veure amb aquesta gent i la seva festa. El ruc, bestia que no te cap altre virtut que la d´animal de càrrega, sense noblessa i esperit positiu, el nom de burro o ruc es insultant i desagradable, que rebutjem la representació dels catalans en aquesta bestiola i que denunciem l´estupidessa d´un negoci darrera d´aquest invent que va acabar en un judici per enriquir-se a costa de la vessania dels separatistes catalans.

    Quanta mentida¡¡¡. No serem nosaltres qui defensem l´espectacle de les corrides, peró dir que el brau i la festa que amb aquest animal s´ha cel.lebrat no ha estat Catalunya partícep durant segles es falsejar, com sempre, la veritat.
    Peró pels separatistes la invenció, manipulació, exageració i la mentira han estat el seu patró de comportament. No ens ha de sorpendre. Peró el que han acosneguit desprès de tants anys dient el mateix, es que la gent s´ho ha cregut. I es clar davant la revifada d´un símbol com el brau en cotxes i banderes, no es podien quedar sense combatre e inventar-se´n un.

    Toreros catalans n´hi ha hagut molts. El primer va ser Pere Ayxelà “Peroy” (1824-1892). Fill de Torredembarra, Peroy va aprendre a torejar a Nîmes, al sud de França (l'altre país referencial en l'art dels toros) i va importar les maneres típiques de les curses de braus franceses, però les va readaptar i fusionar a l’estil nacional que s’estava creant en aquell moment. Reconegut més per la seva valentia i la seva habilitat que pel seu art, Peroy va triomfar a França, a Espanya i sobretot a Amèrica, on va viure durant molts anys. Cronològicament, l'altre torero català que va aparèixer va ser Mario Cabré, qualificat, segons el crític Antonio González, com el millor del segon terç del segle XX. Però a Catalunya hi han sorgit també altres personatges importants del món dels toros com per exemple Joaquim Sanz Almenar (1853-1887); Juli Aparici ( 1865-1897); Rafael Dutrus (1892-1960); Eugeni Ventoldrà Niubó (1895); Carmel Tusquelles Forcen (1893-1967); Manuel Granero (1902-1922) – que, en morir prematurament al ruedo, es va convertir en un mite; Rafael Ponce Navarro (1912-1972); Jaume Pericas Ripoll (1916); Miquel Baez Espuny (1930); Francesc Barrios i Estelrich (1936); Joaquim Bernadó (1936) amic de Cabré, que va destacar pel seu estil elegant amb la capa i la muleta; Jose Mari Manzanares (1953). O també el banderillero Josep Bayard Cortés (1858-1906) que va introduir importants variacions en el vestit de picador, va renovar les tècniques del rejoneo i va modernitzar la pica).

    Crítics taurins de gran volada intelectual n´hi ha a dotzenes, i Barcelona tingué fins a tres places per celebra-hi curses (Les Arenes, la Monumental i la de la Barceloneta), la tradició de les terres de l´Ebre o de Cardona pels braus és ben reconeguda. Peró no son tant les curses, sino moltes de les conseqüencies que les curses de braus tingueren en la nostra història. Les famoses bullangues de barcelona del segle XIX, revoltes populars que acabeven sempre en greus aldarulls, solien tenir com a motiu una “dolenta corrida de toros” i acabaven amb reivindicacions socials.

    Molt es parla ara de la devolució dels famosos “papers de Salamanca”, confiscats (que no destruits) pels franquistes despres de la guerra, peró el cert es que la reivindicació de la tornada dels famosos papers es fa només buscant la revanxa antihispànica i de mantenir encesa la flama reivindicativa i atiar el foc del sentiment de poble oprimit, sense cap pudor i vergonya s´oblida que l´autèntic tresor de Catalunya fou totalment destruit per les esquerres, amb la permisivitat del govern de la Generalitat d´aleshores.

    L’actuació de la Generalitat republicana per salvaguardar els arxius municipals i els arxius eclesiàstics, va resultar molt limitada, ja que els arxius protegits no passaren de la trentena, la qual cosa suposa solament un 4’7 %, i el cert es que a Catalunya foren 150 els arxius municipals devastats (el 60% del total espanyol), i més d’una tercera part d’aquests arxius, es van destruir a la demarcació tarragonina (resultaren totalment destruits els d´Albinyana, l’Albiol, l’Aldea, Aldover, Altafulla, Ascó, Batea, Benifallet, Bràfim, Camarles, Cambrils, Caseres, la Cava, Corbera d’Ebre, la Fatarella, la Figuera, Flix, Gandesa, Garcia, Ginestar, Gratallops, els Guiamets, les Irles, Jesús i Maria, el Lloar, Marçà, Margalef, Masarbonés, Masllorenç, Miravet, Mont-roig, Móra la Nova, el Morell, la Mussara, els Pallaresos, la Palma d’Ebre, Pla de Santa Maria, el Pont d’Armentera, Rasquera, Roda de Berà, Sant Carles de la Ràpita, Santa Coloma de Queralt, Santa Oliva, Santa Perpètua de Gaià, Sarral, Tamarit, Tivenys, Tivissa, Vallmoll, Vandellós, Vilalba, Vila-seca, Vinebre, Xerta). La declaració del secretari de la Fatarella és prou eloqüent i representativa del que fou la destrucció a tota Catalunya:

    “Antes de la revolución existian documentos de esa clase [antics], pero todos fueron destruidos por los rojos, los cuales entregaron a las llamas todo lo que existia en los archivos de esta localidad”.

    En el partit de Tortosa, sobresurten els casos de Rasquera, on “los elementos marxistas penetraron en el archivo de la Secretaria del Ayuntamiento y destruyeron y se llevaron un gran número de documentos”, o de Sant Carles de la Ràpita, on els documents “fueron quemados por los rojos, momentos antes de ser liberada la población”, són prou indicatius de la devastació que allí van sofrir els arxius municipals poc abans d´acabar la guerra. Fruit d´incontrolats?. Ben segur que no, tot estava perfectament controlat per destruir. I els nostres patricis reivindicant els papers guardats i catalogats de Salamanca, i amagant l´autèntic genocidi cultural que sofrí Catalunya.

    Peró si els arxius municipals foren gairabé destruits en la seva totalitat, els parroquials sortiren pitjor parats. La salvatge persecució contra l’Església catòlica al Principat durant la revolta i la guerra civil comportà l’assassinat indiscriminat de preveres i laics i la desaparició d’un riquíssim patrimoni tant artístic com documental. No sols foren les esglesies, amb els seus rics quadres, imatges, icons, retaules i bellesses acumulades durant centúries pels catalans. També es destruiren els arxius notarials, els fons registrals i sobretot arxius particulars de molta gent que mai podrà reclamar els seus papers.

    Es pot ser més hipòcrita i mentider?. Tres mesos abans en Rovira i Virgili escrivia la paròdia del seu “oàsis”, tres mesos abans de que Catalunya fos un cementiri gegant, una pira de creus i de llibres, i que els “incontrolats anarquistes” a les ordres del govern de la Generalitat destruissein el prestigi internacional de Catalunya, els salvapàtries creien viure una revolució de germanor i bonhomia.

    I ara, qui reclamarà els arxius cremats el 36?. Quin politic sensat podrà demanar que els anarquistes i esquerrans tornin a Catalunya el tresor cremat i robat? Només els interesa el de Salamanca?. Es una forma de guanyar la guerra setanta anys desprès. Però això és un altre tema.

    I el Barça es clar, com a exercit alliberador de Catalunya. Un club de futbol intitulat “Més que un Club”. La munió dels sentiments que aixeca el Futbol Club Barcelona no tindiren cabuda en aquest escrit. I el separatisme ha pres posesió del club. Fundat pel suïs Hans-Max Gamper Haessig al gimnàs Solé el 1899, i presidit durant els primera anys per l´anglès Walter Wild, ha esdevingut amb els anys en el club mès important de Catalunya. Foren anglesos residents a Barcelona els qui introduire molts dels esports avui anomenats de “masses”, i podem trobar un altre exemple anglés en la fundació del “Real Club de Tenis de Barcelona”, lloc de prestigi social de les elits de la ciutat comtal.

    Els colors del “Barça” no tenen una història clara, peró s´especula amb tres teories, totes elles ben poc catalanes, on la més acceptada i probable es l´identificació amb l´equip del Basilea, en el que Joan-Hans Gamper va jugar com a capità (blau i vermell són els colors de l´entitat), o bé que en Gamper escollís aquest color en honor al cantó suïs de Tesino on vivia la seva germana o l´ultim supòsit es el que el relaciona amb l´altre fundador del Barça, l´alemany Otto Maier, en honor als colors de l´escut de la població alemanya de Heidenheim, la seva localitat natal.

    La xiulada a la “Marxa real”, l´assasinat del president Josep Suñol a mans dels franquistes, l´afer “Di Stefano”, Kubala, el 0 a 5 al Bernabeu; i tots els mites que ha engendrat el Barça, l´han convertit en un símbol per la majoria dels catalans, ben manipulada pel sentiment separatista, i es converteix en icone de caire religiòs per una munió de gent d´aquí i sobretot com la gran força d´integració de milions d´inmigrants d´altres contrades d´Espanya, que a falta d´altres referents, el Barça representa l´autèntica catalunya i d´una forma d´acceptació de la catalanitat. La rivalitat amb el Reial Madrid (fundat per catalans, al que s´identifica amb l´Espanya negra, casposa i profunda), facilita la feina als separatistes per tal de que l´enemic comú sigui visible, sabedors que els Catalans no hem estat mai antihispànics, però el reduccionisme ahistòric amb el que treballen; mitificant un club de futbol com a imatge sacrosanta de Catalunya; es demolidor i dificil de rebatre.

    Catalunya és el Barça, el Barça es més que un club, l´enemic es el Madrid, que representa Espanya. Tot bon català serà del Barça o no serà. I obtenir la presidència del Barça ha estat un somni de tots els secesionistes, ho han fet tot per aconseguir regir els seu destí, convençuts de que a Catalunya l´autèntic poder recau a la tribuna del Camp Nou.

    Pà amb tomàquet, bandereta estelada, sardana, segadors, mossos d´esquadra, Diada Nacional, xiruques, el ruc, els papers de Salamanca, església i sobretot el nostre estimat Barça. Aquest són els seus arguments, els que utilitza el nacionalisme excloent i rancuniós per manipular al poble de Catalunya, un poble que necessita una enorme càrrega emocional per seguir subsitint i que els separatistes i els separadors han sabut vestir amb una càrrega ideològica demolidora sobre el concepte hispànic.

    Davant d'això hem de reivindicar la nostre catalanitat hispànica, essent la llengua catalana el puntal referència de la nostre voltant de ser catalans per ser més hispànics, peró alhora també retrobant els símbols que el poble català ha fet seus, i es evident que el Barça, la sardana i la festa de Sant Jordi són els més estimats, i fent-los nostres amb naturalitat, sense estridències ni manipulacions, però també amb la passió que ens caracteritza als catalans.

    Molts altres elements configuren la nostra cultura popular i particular lligats amb les festivistats religioses o el Nadal, com el “cagatió”, “el caganer”, “Sant Esteve”. Tots ells han estat usurpats pels que cerquen les diferències, per mostrar les nostres discrepàncies culturals vers als altres pobles hispànics, el factor diferencial i únic, independent i separat. Quan algun d´aquests elements propis es descobert o inventat, aleshores les tradicions pròpies del pais son substituïdes per unes d´exclusives del territori (el cas més patètic es el de “l´Olentzero” de Euskal Herria, trista història de deformació del passat, per trencar amb la històrica devoció llatina pels reis Mags).

    L'origen del caganer sembla ser que se situa entre el canvi dels segles XVII i XVIII, en ple Barroc, un moviment cultural i artístic que es caracteritzava per un realisme exagerat. Per llavors no era només en el Pessebre (introduït des de Nàpols pels espanyols, i especialment per el barceloní Ramón Amadeu i Grau, escultor i membre de la acadèmia de San fernando de Madrid) sinó que s'ha trobat en rajoles que el representen explicant històries. Els caganers apareixen ja als pessebres catalans a finals del segle XVII, encara que no es van fer populars del tot fins al XIX. Ara, de bon principi la figura del Caganer no era exclusiva del pessebre ni de Catalunya, doncs el caganer apareix a les tradicions Canàries de Murcia o de Portugal.

    L´escatologia també es manifesta amb una altra tradició “catalana” com es el “cagatió”. Originàriament consistia en un tronc encès -és a dir, un tió- de la llar de foc, i el regal era l'escalfor que proporcionava. Avui dia, és un tronc que sovint es decora posant-li potes i altres elements que simulen una cara somrient que sovint es corona amb una barretina roja.

    I l´esglèsia catalana. “Catalunya serà cristiana o no serà” va dir en Torras i Bages, i pels nacionalistes separatistes l´esglèsia ha estat un indiscutible objectiu politic; han brandat i mogut terra, han clamat a mar i cel, sobretot el cel, per aconseguir els seus objectius politics; i conquerint les sotanes i les sacristies, han convertit monestirs i convents, han guanyat capelles i capelletes, i sobretot capellans, molts capellans que han primat els objectius nacionalistes sobre la fe dels fidels. Catalunya ja no és cristiana, és un fet evident, han aconseguit, probablement sense saber-ho, que la fe dels poble català restes marginada i apagada, oculta i perseguida. “Volem Bisbes Catalans” era el seu “lei motiv” en l´afer del Bisbe Marcelo González durant els anys seixanta, oblidant l´universalitat que el mot esglèsia representa, doncs per ells tot s´hi valia per separar els catalans de la resta d´espanyols.

    Que lluny queda l´intima rel.lació del poble català amb la cultura cristiana i les seves manifestacions populars que li foren característiques; les processons han estat substituïdes pels correfocs; els goigs a les verges pels concerts dels “Obrint pas”; les trobades a les ermites pels akelarres a Cervera, i la veneració a la verge de Montserrat en una perigranació nacionalista per veure una fusta negre. Certament els temps canvien i es modernitzen les tradicions, però Catalunya s´ha transformat totalment oblidant qui fou, renegant de la seva pròpia cultura per inventar-se´n una d´altra. No som nosaltres qui reivindicarem una tornada a la tradició catòlica i a la observància de cap regla integrista; ni volem, en una societat laica com la nostra, rependre cap discussió sobre el paper que ha de jugar l´esglèsia en la politica; per nosaltres l´esglèsia i la fe ha de quedar en la intimitat de cadascún dels fidels sense inmiscuir-se en afers que no li pertoquen, però no volem ni debem permetre que la nostra tradició quedi arraconada i oblidada com si mai no hagues existit, com si l´esglèsia fos un cos aliè i estrany a la pròpia gènesis del nostre pais. I els “Goigs” son la millor mostra de la barreja de la cultura catalana, la llengua i la tradició catalana

    Els goigs són composicions que ponderen les gràcies i virtuts de la Mare de Déu, Jesucrist o algun sant, i que es canten habitualment per la Festa Major, coincidint amb la festivitat del respectiu patró. Des del segle XII, la literatura llatina medieval oferia composicions en vers o prosa que exaltaven els goigs de la Mare de Déu, bé de la seva vida terrenal o de la seva vida celestial. Els Gaudia Beatae Mariae Virginis van ser traduïts i imitats a totes les llengües romàniques i germàniques i al Llibre vermell de Montserrat es conserva el més famós i un dels més antics goigs terrenals compostos a Catalunya al segle XIV: «La ballada dels goigs de Nostra Dona en vulgar català a ball rodó».

    A tall d´exemple, alguns d´ells com “Els goigs a lloança de la Mare de Dèu de la Mercè” escrits per en Mossèn Josep Feu, de Valllmanya de Pinòs,testimonien la rel.lació històrica del cristianisme i Catalunya; i amb ells a Espanya; per part de la nostra cultura, a més que foren un instrument cabdal per la conservació de la llengua i la transmisió de les tradicions:

    Puix ens heu sigut donada
    Com a Mare de la Fe
    Protegiu nostra contrada
    O Verge de la Mercè.

    Fa set segles era esclava
    I en poder dels sarraïns
    Part d´Espanya, i perillava
    La vida en els seus confins.
    Tanta gent empresonada
    Pregà al cel hi posés fre.

    Compadint-se d´ells, Maria,
    A Nolasc i a Penyafort
    I a Jaume primer escollia
    Per guarir tanta dissort
    Dels mercedaris fou nada
    Una ordre al sgle tretzé”.

    Foren els peregrins catalans qui estengueren per tota Espanya la devoció pels goigs, i provocà que molts romeus visitessin Catalunya atrets especialment per visitar la Verge de Montserrat. Els goigs foren la manifestació de la mística popular i la devoció a Catalunya, per la terra i per Espanya; com reflecteixen molts d´ells, com per exemple els “Goigs al Sagrat Cor de Jesus venerat al cim del Tibidabo de Barcelona “A dalt a´questa muntanya, un gran temple aixacaré, puix que regnaria a Espanya, el sagrat cor prometé, Barcelona amb gran fervor, expandirà el seu regnat...”, dins dels “Goigs de Senyora de Guadalupe de Girona” de l´any 1626. “Sis cents anys Verge estiguereu, dins una cova en Espanya, fins a tant aparaguereu, a un pastor en la montanya”; en els “Goigs en lloança de la Mare de Déu del Claustre de Solsona: “Quan Espanya a l´aspre jou, dels moros quedà lligada, per no veure-us profanada, us amagueu dins d´un pou, dels claustres on el tenia, tothom el títol us donà, de la ciutat de Solsona, als vostres fills protegiu”; o en els goigs de la vila de Queralbs “A l´apostol Sant Jaume, patró de la vila” que lloen Espanya, Catalunya i la fe de´aquesta forma: “A la noble terra hispana, vinguereu a predicar la doctrina cristiana, que el món sencer renovà, amb set deixebles sembrereu, la llavor angelical, dins l´Espanya tot fent via, vora l´Ebre en l´Aragó, vivent se us apareixia, la marde del Salvador, la qual prengué nostra pàtria, baix son empar maternal...“; o en els “Goigs al Gloriós Màrtir Sant Feliu de la Parroquia de Torelló”: “L´esglèsia era perseguida, a principi del trescents, n´era Espanya envermellida, dels martiris sangonenets, deixeu l´aula i el bullici, i amb Cugat Vós hi partiu”,

    L´últim mite de la nostra particular subcultura, es la que fa referència al nostre particular “oasis català”. La falsa il.lusió de que a Catalunya no passa mai res. Ningú protesta. Som un poble tranquil. El somni d´en Gaziel el Juny de 1936 en un article publicat a “la Vanguardia” de que Espanya es salvaria perque Catalunya era la serenor, la tranquilitat ...l´oasis català... que ocasionà més de vuit mil assasinats de gent de dretes.

    L´inventor de la descripció de Catalunya com un oasis fou de l´escriptor hispanista Manuel Brunet i Solà, però amb un significat molt diferent a la que han volgut donar els separatistes. El 4 de Març de 1936, aparaeix un article seu a “La Veu de Catalunya”, on diu: “Abans i després del 6 d'octubre havia dit moltes vegades que Catalunya, amb el seu Estatut, hauria pogut ésser un oasi".
    Però sense l´aixecament del 6 d´Octubre, en Brunet afirmà: “Catalunya podia ésser un oasi paradisíac...sense confusionismes separatistes ni demagògics”. I el 5 de juliol de 1936, en l´article “L'oasi i els seus voltants”, en Brunet critica la usurpació de l´expressió per ell inventada per part dels diritgents d´ERC

    Antoni Rovira i Virgili es el perpetrador de l´invent de l´oasis català com a illa de baratària aliena a cap desgavell. Ell inspirà a tots els aprenents de bruixots de la mentira separatista, i ell es clar va escriure al diari d´ERC “la Humanitat” un article que portava per títol “L´oasi català” el 15 de Març de 1.936, i que diu:

    “El grau de ciutadania aconseguit a Catalunya per una llarga tradició que el catalanisme ha renovat permet d´evitar ací moltes de les crisis convulsives que en altres llocs es produeixen. Hi ha a la nostra terra una vibració permanent, mantinguda dins els límits dels drets democràtics. I, fins en els parèntesis revolucionaris, l´educació civil del nostre poble serveix de barrera a les pitjors derivacions de caràcter violent.

    Així havem vist com, en el temps de la segona República, Catalunya ha estat alhora la contrada més esquerrista i la més lliure de desbordaments incontrolats. ¿Qui no recorda l´exemple admirable de serenitat i de contenció que va donar la democràcia catalana els primers mesos de la República, quan Lluís Companys, realitzant un sacrifici personal i contrariant la pròpia vocació, exercí de governador civil de Barcelona?.

    ...Algú va dir, en aquella ocasió, que Catalunya era un oasi. No fa gaire que la frase ha estat repetida. I aquests dies pren altra vegada una viva actualitat...però, si fora de la nostra terra i al seu voltant es produeix un estat convulsiu, és natural que nosaltres ens esforcem a conservar, sota la nostra legalitat republicana i autonomista, la serenitat de l´esperit i l´ordre del carrer...

    Oasi o no, Catalunya autònoma ha de situar-se a la davantera de l´esquerranisme republicà i ha de portar a cap, pels camins legals mentre aquests siguin lliures, l´obra transformadora que les extremes dretes voldrien impedir provocant escenes de sang i foc.”

    I amb el cop d´estat franquista, Catalunya restà un oasi...de mort i destrucció. Els pacífics inspiradors de l´ordre català causaren milers d´assasinats, d´arxius destruïts, d´esglèsies cremades, de cases assaltades.

    I l´oasi seguiex a Catalunya. Nosaltres, la gent del Partit Popular Català, som un bon exemple de com ens tracten aquests aprendius de beduins del desert que viuen en el seu oasi d´autocomplaença i d´exclusió per a qui no pensa com ells, i son els hereus del pujolisme; un moviment nefast pel sentiment hispànic, al que vàrem recolçar lleialment en el govern i l´estabilitat sense rebre ni demanar res a canvi; i que com a contrapartida els mateixos fornidors de la corrupció del tres per cent, ens han escopit.

    Fer politica es bàsicament saber d´on venim per entendre cap on anem. A Catalunya la manipulació, ocultació, invenció, i falsificació del nostre passat llunyà i recent s´ha convertit en el principal argument politic. Es a dir la història s´ha convertit en l´unic argument politic. Fins i tot han creat, amb milers d´euros de fons públic, un museu vergonyòs de manipulació històrica de Catalunya, de visita obligatòria per tots els estudiants de Catalunya, on s´ensenya l´odi a Espanya i s´ensalzen figures politiques que haurien de restar enterrades sota tonelades de marbre.

    Reivindicar el passat. El passat manipulat. No hi ha hagut res mes. Durant vint-i-cinc anys els governs de la Generalitat s´han esmerçat en explicar-nos una història, la d´un poble que anhelava la llibertat del jou espanyol, un poble d´indios “sioux” que lluitava contra els casaques blaves; els fatxes, els mesetaris, els espanyols en definitiva.

    Inventar el passat. En aixó estan. Fins i tot ara ens volen fer creure que la guerra civil fou un combat entre uns dolents del centre peninsular i els bons catalans que conviviem amb pau i harmonia sota la gloriosa figura d´en Companys; i que tot fou estroncat per un general malvat i rodejat pels barbars, que amb els seus discursos reduccionistes identifiquen amb els hispanistes.

    “Oyendo hablar a un hombre, fácil es acertar dónde vio la luz del sol; si os alaba Inglaterra, será inglés, si os habla mal de Prusia, es un francés,
    y si habla mal de España, es español”.


    L´escrit es d´en Joaquín M. Bartrina, fill il.lustre de Reus, fundador del Ateneu lliure, catalanista de primera hora i espanyolista alhora, lliurepensador. La seva frase sintetitza de forma ben clara el concepte que tenim de nosaltres mateixos en els moments de depressió col.lectiva.

    I ara Catalunya resta somorta, apagada, sense esma ni ànima, depressiva i cercant un futur sense líders i sense fe. Ara es l´hora dels hispanistes.

    www.catxhis.com

  2. #2
    Avatar de Villores
    Villores está desconectado Miembro graduado
    Fecha de ingreso
    03 dic, 05
    Mensajes
    940
    Post Thanks / Like

    Respuesta: Les falsedats dels símbols. El separatisme posat en evidència.

    Enhorabuena por el estudio, realmente antológico, de las mentiras del separatismo.

    Sobre el párrafo que señala:

    Ja no és la noble lluita de recuperar la llengua catalana que es desfermà en el temps primigenim de la Renaixença, sino que va començar una frenètica búsqueda identitaria sense por en caure en el ridícul més gran.

    Me gustaría conocer tu opinión sobre la normativización que del idioma hizo el químico Pompeu. Hasta donde sé fue muy discutido su uso del estándar barceloní para hacer la normativización. El catalanísimo Padre Batllori S.J. que nada tenia de exaltado, sino todo lo contrario, y que fue uno de los mayores conocedores de la historia de la Corona de Aragón la definió como "infame e infecto dialecto barceloní". Por otra parte me parece que Pompeu también se deshizo caprichosamente de muchas formas que podían tener influencia del castellano (algo lógico, al ser lenguas que comparten territorio siendo un proceso que también se da -y que se siga dando- a la inversa). ¿Cual es tu opinión? ¿Cabría una postura crítica desde un catalanismo hispánico y constructivo de algunos excesos de esa normativización?

  3. #3
    Avatar de Tocagaytes
    Tocagaytes está desconectado Miembro graduado
    Fecha de ingreso
    30 ene, 09
    Mensajes
    44
    Post Thanks / Like

    Respuesta: Les falsedats dels símbols. El separatisme posat en evidència.

    No sóc filòleg, i per tant es un tema en que la meva opinió es subjetiva i no pas objectiva. En tot cas Pompeu Fabra va excluir arcaismes i dialectalismes, va substituir castellanismes i paraules procedents del francès, i s´inventà un bon grapat de noves paraules per actualitzar la nostra llengua. La unitat de la llengua catalana va provocar un empobriment en la riquessa i la vivessa del català, però fou necessaria per establir una normativa coherent vers una lengua que fou perseguida i prohibida.

  4. #4
    alazet está desconectado Miembro graduado
    Fecha de ingreso
    13 jun, 07
    Mensajes
    239
    Post Thanks / Like

    Respuesta: Les falsedats dels símbols. El separatisme posat en evidència.

    Cita Iniciado por Villores Ver mensaje
    Me gustaría conocer tu opinión sobre la normativización que del idioma hizo el químico Pompeu. Hasta donde sé fue muy discutido su uso del estándar barceloní para hacer la normativización. El catalanísimo Padre Batllori S.J. que nada tenia de exaltado, sino todo lo contrario, y que fue uno de los mayores conocedores de la historia de la Corona de Aragón la definió como "infame e infecto dialecto barceloní".
    Controvertido ya fue. Mira la opinión de Miquel i Planas hace casi 100 años:

    Comença la revolució (1913)

    Qui ataca'l Verb ataca l'esperit.
    Pensant axò'ls gramàtichs reformistes
    (que eren tots uns perfectes anarquistes),
    -unifiquèm la ortografía-, han dit.

    Y tothom confiat els ha seguit
    quan, practicant transformacions may vistes
    en l'idioma, donantse per puristes,
    han fet que s'escrigués com may s'ha escrit.

    Tot ho ha anat acceptant la gent formal;
    la d'esglesia tampoch hi ha vist cap mal;
    y aquells malvats s'han pogut dir després:

    -Tenint la Llengua axi "sabotejada",
    la Gran Revolució ja es comenqada;
    ara "capgirarèm" tot lo demés! -

  5. #5
    Avatar de Villores
    Villores está desconectado Miembro graduado
    Fecha de ingreso
    03 dic, 05
    Mensajes
    940
    Post Thanks / Like

    Respuesta: Les falsedats dels símbols. El separatisme posat en evidència.

    Cita Iniciado por alazet Ver mensaje
    Controvertido ya fue. Mira la opinión de Miquel i Planas hace casi 100 años:

    Comença la revolució (1913)

    Qui ataca'l Verb ataca l'esperit.
    Pensant axò'ls gramàtichs reformistes
    (que eren tots uns perfectes anarquistes),
    -unifiquèm la ortografía-, han dit.

    Y tothom confiat els ha seguit
    quan, practicant transformacions may vistes
    en l'idioma, donantse per puristes,
    han fet que s'escrigués com may s'ha escrit.

    Tot ho ha anat acceptant la gent formal;
    la d'esglesia tampoch hi ha vist cap mal;
    y aquells malvats s'han pogut dir després:

    -Tenint la Llengua axi "sabotejada",
    la Gran Revolució ja es comenqada;
    ara "capgirarèm" tot lo demés! -
    Compruebo el uso de "ch" como consonante autónoma, una constante que se repite en muchos textos clásicos. Su sustitución por la "tx" fue un absoluto capricho absurdo y anticientífico del químico Pompeu, dicen que por su amistad por Sabino Arana que también se la inventó para su particular neovascuence. Aunque vamos hoy día la Real Academia Española les va a la zaga, y desde que la controla PRISA, para europeizar el idioma también se carga la "ch" y la "ll" como autónomas.

    Daniel Boira Vila, gran filólogo catalán escribió en los años 70 y 80 una serie de artículos en la revista Tots del Círculo Aparisi y Guijarro bajo la rúbrica "Per qué s'ha d'adulterar el lèxic valencià?" en el que centrado en el ámbito valenciano desmentía cientos de caprichosas innovaciones y galicismos del fabrianismo. Lo hacia desde una postura no autoctonista de la lengua valenciana (como defendían otros filólogos en la misma revista), sino desde el reconocimiento de su filiación catalana.

  6. #6
    CRUZADO está desconectado Miembro graduado
    Fecha de ingreso
    05 jun, 06
    Mensajes
    320
    Post Thanks / Like

    Respuesta: Les falsedats dels símbols. El separatisme posat en evidència.

    Libros antiguos y de colección en IberLibro
    Cita Iniciado por Tocagaytes Ver mensaje
    No sóc filòleg, i per tant es un tema en que la meva opinió es subjetiva i no pas objectiva. En tot cas Pompeu Fabra va excluir arcaismes i dialectalismes, va substituir castellanismes i paraules procedents del francès, i s´inventà un bon grapat de noves paraules per actualitzar la nostra llengua. La unitat de la llengua catalana va provocar un empobriment en la riquessa i la vivessa del català, però fou necessaria per establir una normativa coherent vers una lengua que fou perseguida i prohibida.
    No entenc com va voler excloure arcaismes amb lo maco que es poder parlar mots i paraules antigues. El que trobo lamentable es coses com la d´introduir la lletra TX inexistent al vocabulari catala, ni valencia fins a dia d´avui, tot perque Pompeu Fabra era amic de Sabino Arana que va influir perque s´adoptes aquesta lletra vasca.
    Mostra del ruquerisme separatista es dir que, per exemple, Vich, com sempre va ser, que va ser una modificacio franquista i que una vegada passat el regim va tornar a la normalitat amb Vic.
    Ja ho vaig dir una vegada, quan vaig estar al cementiri d´Ardevol a veure la tomba de Maristany, a l´entrada, a la part superior de l´arc, estaba escrit un catala molt diferent de l´actual amb paraules bem maques que ara per desgracia ja no s´escolten.
    Deia aixi:

    Grans y xichs, pobres y richs, aqui sepultats seran, sian vehins o forasters que en Ardevol morí.
    Ab oracions los pobres y ab limosnas los richs, recordeuvos dels difunts, germans, partens y amichs.

    Ardevol, es un poblet de Lleida, que entraria en l´area d´influencia linguistica a la que pertanya el valencia. Curiosament el valencia, l´autentic, coincideix amb mes mots d´aquest escric que si fos com es parla l´actual catala.

Información de tema

Usuarios viendo este tema

Actualmente hay 1 usuarios viendo este tema. (0 miembros y 1 visitantes)

Temas similares

  1. La Batalla De BAILÉN
    Por Sant Marti en el foro Historiografía y Bibliografía
    Respuestas: 1
    Último mensaje: 17/02/2012, 16:04
  2. Respuestas: 3
    Último mensaje: 03/04/2011, 16:51
  3. El " Arte Rupestre " en la Península Hispana
    Por Ordóñez en el foro Prehistoria y Protohistoria
    Respuestas: 0
    Último mensaje: 29/11/2006, 13:14
  4. La Falange homenajea a los Legionarios Rumanos Mota y Marin
    Por Ordóñez en el foro Tablón de Anuncios
    Respuestas: 3
    Último mensaje: 27/01/2006, 12:51
  5. La Hélade en la Piel de Toro
    Por Ordóñez en el foro Prehistoria y Protohistoria
    Respuestas: 0
    Último mensaje: 16/09/2005, 17:16

Permisos de publicación

  • No puedes crear nuevos temas
  • No puedes responder temas
  • No puedes subir archivos adjuntos
  • No puedes editar tus mensajes
  •