Interessant article. Tanmateix la realitat actual és molt diferent. Aquesta relació de fets de l'article omet una circumstància, i és que Tortosa no ha exercit -no ha pogut o no ha volgut, no ho sé- sobre el territori que l'envolta. El tortosinisme s'acaba a Tortosa, com a ciutat, i no ha tingut influències en les terres del seu voltant, quan per importància històrica, demogràfica, econòmica, etc. ho hauria pogut fer. El cert és que Tortosa no ha exercit un lideratge sobre el territori natural d'influència.
El gran autor ebrenc que us recomano és Sebastià Juan d'Arbó, i especialment l'obra "Terres de l'Ebre". Un retrat contemporani dur i contundent de les terres a què fa referència l'article.
Assenyalar també les dificultats de reconeixement de les llengües en les zones de transició, com exemplifica el tortosí, una zona lingüística de transició entre les comarques del nord del Regne de València, del sud del Principat de Catalunya i de la Matarranya.
Finalment resaltar la sabiduria de l'Església, ja que la diòcesi catòlica de Tortosa, que data almenys del s.IV, integra, segons informació del mateix bisbat, les comarques senceres del Baix Ebre, el Baix Maestrat, el Montsià, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, i part de les comarques de l'Alt Maestrat, el Baix Camp, els Ports i el Priorat, amb 230.000 habitants aproximadament.
Un exemple més dels problemes causats per les artificioses divisions administratives liberalistes de transfons napoleònic.
Marcadores