La difícil convivència amb Plataforma per Catalunya

A més del rebuig frontal a les propostes sobre immigració del partit de Josep Anglada, les forces polítiques que hi conviuen en critiquen l'excés de personalisme, la manca de programa polític i el nul compromís amb els seus propis electors

Jordi Palmer
Vic"Sense seguretat no hi ha llibertat. El 80% dels delictes els cometen els immigrants". Ras i curt. Aquest és el tipus de missatge que defensa Plataforma per Catalunya (PxC), el partit polític que encapçalat per Josep Anglada s'ha estès per diverses poblacions de Catalunya i que ja ha anunciat la seva intenció de participar a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, previstes per a la tardor del 2010. Als fulletons de propaganda que el partit ha preparat per donar-se a conèixer arreu de Catalunya, PxC exposa un decàleg centrat en la immigració que inclou tancar totes les aixetes d'ajuts socials als immigrants, el reforç de les polítiques de seguretat i la priorització de les ajudes als autòctons.
Sota el ferm comandament de Josep Anglada, president i ideòleg del partit, PxC ha fet del "control de la immigració" la seva principal i de fet única línia d'acció política. La seva presència en diversos municipis catalans ha estat motiu de controvèrsia i polèmica. A més del rebuig total a les seves propostes sobre immigració, l'excés de personalisme, la manca de programa polític i el nul compromís amb els seus propis electors són els principals retrets que els fan des d'altres organitzacions polítiques que, a la força, hi conviuen.

La personalitat del president del partit, Josep Anglada, un polític format a les files del tardofranquisme que emergeix a Vic, epicentre del moviment, amb la consecució d'una regidoria el 2003 que es quadruplica l'any 2007 és la clau principal de la capacitat de creixement de la segona força política a la capital osonenca. A Vic, mascaró de proa de PxC, les intervencions d'Anglada a la política local no han estat exemptes de sonats enfrontaments amb l'equip de govern, presidit per Josep Maria Vila d'Abadal (CiU). Al recent congrés de Plataforma per Catalunya, celebrat a la capital osonenca el passat novembre, es van poder sentir aquestes declaracions de Josep Anglada: "L'alcalde de Vic no és ningú, l'alcalde de Vic és un vividor, arrogant, prepotent i dictador". Vila d'Abadal, per la seva banda, ha declinat fer declaracions a l'AVUI.cat, però és conegut que la política local ha estat marcada durant aquests dos anys de legislatura per la participació de PxC al consistori i l'agitació fora d'ell. És per això que des de l'ajuntament vigatà rebutgen fer-ne "publicitat gratuïta".

Absentisme polític
Però l'activitat a Vic contrasta amb la presència purament testimonial del partit en altres municipis. A Manresa, l'únic regidor de la Plataforma no s'implica gens "en la política social de la ciutat". Així ho afirma Josep Camprubí (PSC), alcalde de la capital del Bages, que resumeix l'activitat política i social de la PxC en un "ocupen la cadira i punt". "El seu únic tema d'interès és la immigració, però ni tant sols en aquest camp han presentat cap tipus de proposta", a banda que des de les passades eleccions, tot just fa dos anys, "ja han passat cinc persones diferents a ocupar la plaça de regidor". D'igual manera pensen a Roda de Ter, una altre de les poblacions que compta amb un regidor de PxC. Antoni Llach (IPS-PSC), alcalde d'aquesta localitat osonenca, certifica que el regidor electe de PxC, Alfred Lianes, "només va aparèixer el dia de la constitució del consistori". "No ha participat en cap ple ni ha presentat mai cap proposta" en els gairebé dos anys de legislatura, "ni tampoc ha donat mai cap explicació".

Aquest absentisme, sumat a conflictes interns com els que van portar diversos regidors de la demarcació de Lleida a escindir-se del partit al setembre del 2007 a causa del "personalisme" atribuït a Anglada són altres punts negatius de la formació. D'una banda, tal i com assenyala l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, "els votants d'aquest partit han de valorar el compromís que tenen els regidors que han votat". De l'altra, cal tenir en compte que els escindits, encapçalats pel regidor de Cervera Mateu Figuerola, van fundar una nova organització política, Partit per Catalunya, que lluita pel mateix espai ideològic.

Partit "teledirigit"
La visió que és té des dels municipis amb presència de PxC més enllà de Vic és que aquest partit "està teledirigit per Josep Anglada", en el sentit que els regidors locals només actuen sota les ordres del seu president. De fet, l'excés de "personalisme" va ser la raó adduïda pels regidors escindits el 2007. Aquest punt el confirmen també des de la capital d'Osona. Laia Jurado, regidora de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), assegura que PxC "més que un partit, és el projecte d'una persona", amb una estructura "totalment vertical, on una persona mana i qui no hi està d'acord acaba marxant del partit".

La regidora independentista considera que la clau del creixement de PxC rau en "l'intent per part de l'Ajuntament d'amagar el fet de la immigració" que ha estat contraproduent, ja que ha permès que "de cop i volta aparegués una persona dient: «Fora els immigrants» i assenyala que més enllà d'aquesta qüestió, PxC "no sap quina ideologia té". En l'aspecte nacional, per exemple, segons Jurado, "PxC pot estar a la vegada a favor de la unitat d'Espanya i votar pel reconeixement de les seleccions catalanes".

Tot i això, les crítiques semblen esperonar el partit de Josep Anglada. PxC, que es considera un partit "constitucional, legal i democràtic" manté la intenció de "presentar desenes i desenes de demandes als jutjats contra tots els polítics i periodistes que hagin pogut incórrer en presumptes delictes d'injúries i calúmnies quan ens han tractat de racistes i xenòfobs" mentre prepara el seu assalt a la política catalana. "Una veu necessària al Parlament de Catalunya" és el seu eslògan de precampanya.

Les Claus


Un partit en expansió
Creat l'any 2002 sota la direcció del controvertit Josep Anglada, Plataforma per Catalunya va presentar-se per primer cop a unes eleccions municipals l'any 2003. El resultat va ser, per a una formació de nou encuny, molt prometedor. Amb un discurs centrat exclusivament en la immigració, específicament en el "control" de la immigració, PxC va aconseguir representació als ajuntaments de Vic, Manlleu, Cervera i el Vendrell, amb un regidor a cada localitat. Quatre anys més tard, els 4 regidors es van convertir en 16, amb creixements espectaculars a Vic i El Vendrell, amb quatre regidors a cada localitat i representació en altres municipis com Manlleu, Manresa, Roda de Ter, Olot, Cervera. Tàrrega i Sant Martí de Riucorb.
Josep Anglada, que va formar part de la llista del Frente Nacional de Blas Piñar a les eleccions europees de l'any 1989, vol provar sort a les properes eleccions al Parlament. Amb aquest objectiu i el d'ampliar la seva força municipal, Plataforma per Catalunya ha estès recentment els seus tentacles fins l'Àrea Metropolitana, amb l'obertura de delegacions a Terrassa i Sabadell i la constitució d'una gestora al Barcelonès, amb la intenció d'obrir oficines a Barcelona, Badalona i l'Hospitalet de Llobregat.
A la capital catalana l'home d'Anglada és Alejandro Meno, exmilitant d'Unió Democràtica de Catalunya, que va formar part de la llista de Convergència i Unió a les eleccions municipals del 1999.


http://www.avui.cat/article/mon_poli...catalunya.html