Quina es la relació històrica dels catalans amb aquesta celebració del dia 12 de Octubre? Aquesta data que avui en dia molta gent no sap ben bé que es celebra, o perquè es celebra una cosa que creuen que no s'hauria de celebrar, fins hi tot alguns es dediquen a celebrar butifarrades. Jo crec que la paraula que s'hauria d'Emprar es la de commemoració. El 12 d'octubre de 1492 va canviar el mon i els catalans i vàrem tenir alguna cosa a veure. Us ho creieu? Deixant de banda la suposada catalanitat d’en Cristòfor Colom hi ha d'altres catalans que hi van participar activament en els fets d'Amèrica:
Bernat de Boïl i dotze monjos de Montserrat emprengueren al costat de Colom el segon viatge a Amèrica. Les tres primeres esglésies fundades a Amèrica pels espanyols foren dedicades a Montserrat, Santa Tecla, patrona de Tarragona i Santa Eulàlia, patrona de Barcelona.
Fray Ramon Paner, primer missioner i etnòleg d'Amèrica, d'ell va dir el mes conegut Bartolome de las Casas "no hablaba bien nuestra castellana lengua como fuera catalan de nación". En Paner va ésser lloctinent de Colom i fou el primer home en publicà un escrit sobre les costums i llengües d'un poble d'Amèrica, i fou el primer en parlà una llengua americana.
El cartògraf i cosmògraf Jaume Ferrer (Vidreres, 1445-Blanes- 1523), conegut com a Jaume Ferrer de Blanes, va ser consultat per el Papa Alexandre VI per fer un estudi que delimites les zones d'Influència entre Portugal i Espanya, qüestió arranjada pel tractat de Tordesillas el 1494.
Joan Orpí i Pou, natural de Piera, va conquerir les zones de Unare i Aguara, fundà Nova Barcelona l'any 1638.
Pere Margarit, company de Colom i cap de l'expedició militar, donà nom a les illes Margarites al Carib.
Miquel Ballester, fill de Tarragona, alcalde de l'illa "Hispaniola" e inventor del primer enginy productor de sucre.
Joan Grau de Toloriu, va ésser un dels capitans de Hernan Cortes i a la tornada es va cassar amb una de les filles d’en Moctezuma.
Bartomeu Ferre, cap de l'expedició a Tehuatenpec.
Jaume Rasquí, cap de l'expedició al Rio de la Plata.
Miquel de Rifós, ma dreta dels Cabot a les expedicions a Amèrica.
Pare Magi Català Guasch, missioner a la costa de Nord-americana, davant de la costa de Vancouver hi ha una illa que es diu Catalan Island en el seu honor.
Pere Fafes i Beleta, nascut a Guissona el 1734, coronel de l'exercit espanyol i governador de Califòrnia, aventurer i descobridor de Sacramento i el desert de Mojave i altres llocs de Califòrnia i Arizona.
En resum, hi ha una llarga llista de catalans que van participar a la gesta del descobriment i conquesta d'Amèrica. Aquí només hi ha una petita part d´ aquests catalans que al costat d´ extremenys, castellans, bascos o gallecs, forjaren la Hispanitat. La Hispanitat no es un concepte alie als catalans que ja en temps dels romans vàrem ésser hispans. Tampoc deu ser un concepte exclusiu dels castellans o d'un nacionalisme espanyolista que no entén el fets diferencials del pobles que forma'n Espanya.
Per acabar unes paraules pronunciades per Víctor Balaguer al segle XIX:
“...la colonització indiana és de totes les nacionalitats espanyoles: de totes elles són els missioners, soldats i negociants que lluiten, descobreixen, governen, funden i poblen: diguem-ho amb els seus mots: el descobriment d´America esdevingué aliança i base d´interes comú, contribuint poderosament a la unitat d´Espanya. I en Va Colom anomenà “Hispaniola” (i no “Castellana”) la primera illa ocupada, en fer-ho, i ho sabés o no, deixà imprés en el descobriment d´America el segell de la consagració de la unitat d´Espanya”. (1)
Víctor González
(1).- Conferència pronunciada el 1892.
--------
Fuente:
http://permalgrat.blogspot.com/
Marcadores